“Belangstelling voor Het Vergeten Festival is boven verwachting”

STEENBERGEN – Sociaalwerker Tonnie Joxhorst toont zich aan het eind van Het Vergeten Festival tevreden. “De belangstelling is boven verwachting”, zo concludeert ze. Het was afwachten hoe het animo van bezoekers zou zijn “Dementie zit toch nog steeds in het taboe-hoekje. Al zorgt de publiciteit die er de laatste tijd vooral voor is dat men er meer en meer over gaat praten”, zo stelt Margot Wentink van de Dementienetwerk West-Brabant. Zij bemande een van de standjes op het festival dat gistermiddag in het Cromwiel werd gehouden.

“We hebben deze middag steeds belangstellenden zien komen. En daarnaast is aan de workshops goed deelgenomen”, vertelt Tonnie Joxhorst. Op het festival was in diverse stands informatie over dementie te vinden en konden bezoekers vragen stellen aan de standhouders. Onder hen casemanagers, cliëntondersteuners en wijkzusters. Wie van al die info trek had gekregen kon zich te goed doen aan de maaltijden die de regionale leverancier van koelverse maaltijden Kommers uit Hoogerheide had bereid. “Zo kan worden geproefd en constateren de bezoekers dat deze heel smakelijk zijn”, aldus Tonnie Joxhorst.

Nieuwe aanmelders welkom

Zij maakt van de gelegenheid gebruik om wat reclame voor de maaltijdendienst in de gemeente Steenbergen te maken. “We hebben nu 41 cliënten die altijd tevreden zijn over de smaak en de kwaliteit van de maaltijden. Dat mogen er veel meer zijn. Want het zijn uitstekende maaltijden die een hoop zorg voor de betrokkenen wegnemen. Het zijn ook gezonde maaltijden; het zout is veelal vervangen door kruiden, waardoor deze lekker blijven smaken. Er zijn dertig verschillende menu’s er is wekelijks een prettige variëteit. En dit najaar starten we ook met kleinere porties voor wie aangeeft dat de normale porties te groot zijn”.

Amusement, valpreventie en samen zingen

Ondertussen zorgen de Kanniemeermeisjes Vergeetmenietjes voor doorlopend amusement, tonen vertegenwoordigers van De Steenen Kamer de bezoekers beelden uit het verleden en neemt een flinke groep belangstellenden deel aan de cursus valpreventie van Fia Traets en Conny Huijsmans. Dit nadat de workshop ‘Bewegen op Muziek’ heeft aangetoond hoe prettig dat is, vooral ook voor mensen met dementie. Tot slot is het aangenaam vertoeven bij Jukebox Daisy. Daar zingt Deirdre Desta met een heerlijke stem enthousiast tal van jaren vijftig en zestig liedjes. Die worden herkent en meegezongen door de deelnemers. Deirdre Desta is muziektherapeut in Vrederust (GGZWNB). “Komt u ook in Hof van Nassau”, vraagt een van de deelnemers. “Nou, als ze me daar vragen, dan kom ik zeer zeker”, zo is het antwoord. Een prima suggestie want samen zingen is fijn, zeker ook voor mensen met dementie.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl