Afbeelding
zondag 10 september 2017, 13:00

Belangrijke rol voor de vereniging in het leven van een dementerende

DINTELOORD – “Luister, ik vind het echt heel erg dat José de weg kwijtraakt, maar ze haalt wel mijn plezier in het zingen weg. Er staat in de voorwaarde van de contributie van het koor nergens dat ik dementerenden op sleeptouw moet nemen.” Het is een stukje uit de conversatie die Tiny en Tonny afgelopen donderdag hielden bij zorghoeve Kakelbont. Op het podium weliswaar, waar zij de interactieve voorstelling ‘Blijven scoren, ook met dementie’ verzorgden voor Steenbergse verenigingen. Dit gebeurde op initiatief van de Werkgroep dementievriendelijke gemeente.

Thea-leren noemt theatergezelschap Corrie & Co deze manier van optreden. Theater met een educatief tintje. Moeder Corrie en dochter Madeleine gebruiken hun voorstelling om bewustzijn rondom dementie te kweken en de discussie over hoe daar mee om te gaan uit te lokken. Dat klinkt een stuk zwaarder dan het is, want het 85-koppige publiek van afgelopen donderdag beloofde ook gewoon een leuke avond. “We spreken van tevoren  af dat wanneer we lachen dat altijd met respect is,” nam Thea-lerares Corrie Broks de kou uit de lucht.

De waarheid liegen

Het werd bovenal een herkenbare avond temeer doordat de gespeelde scenes ontstonden uit interviews met een drietal Steenbergse verenigingen. “We maken situaties groter dan de werkelijkheid is,” legde Corrie Broks voorafgaand aan de voorstelling uit. “Hierdoor wordt het mechanisme erachter uitvergroot en duidelijker. Het biedt een basis voor discussie. We liegen de waarheid een beetje.” Een beproefd en werkend concept zo bleek ook in Dinteloord waar de aanwezigen zich al direct na de eerste scene tot eigen inbreng lieten verleiden.

Langer thuis

Het is nodig dat verenigingen zich bewuster worden van  hun rol in het dementieproces meent Jeanne Brooijmans namens de Werkgroep dementievriendelijke gemeente: “Het aantal ouderen neemt de komende jaren enorm toe en dus ook het aantal mensen met dementie. Bovendien wil de overheid dat we allemaal langer thuis blijven wonen. Steenbergen telt op dit moment al vierhonderd mensen met de diagnose Alzheimer, Dat zullen er over vijftien jaar zeshonderd zijn. En voor ieder van deze mensen zijn gemiddeld vier mantelzorgers aan het werk.”

Begrip kweken

Het sociale netwerk van dementerenden en mantelzorgers kan hierbij een grote rol spelen, daar is Brooijmans van overtuigd. “Stel dat je merkt dat je buurman bij het zangkoor achteruit gaat of dat het niet zo lekker gaat met een lid dat mantelzorger is. Wat is er fijner dan dat iemand van je eigen vertrouwde clubje vraagt of er iets aan de hand is en of men iets kan doen? Door begrip te kweken voor dementie hopen we te bewerkstellingen dat een persoon ook mee kan blijven.”

Dementievriendelijke gemeente

De gemeente Steenbergen is Dementievriendelijke Gemeente  en onderneemt in dat kader voortdurende activiteiten om het bewustzijn over de ziekte te vergroten. Om die reden bestaat de Werkgroep Alzheimer Steenbergen met daarin onder meer vertegenwoordigers van diverse organisatie zoals Alzheimer Platform West-Brabant afdeling Steenbergen, de Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen, zorginstellingen en de gemeente Steenbergen. Zij denken samen na over de manier om dementie een plaatsje in de samenleving te geven. De organisatie van activiteiten maakt daar onderdeel van uit.

Zorghoeve Kakelbont aan de Boompjesdijk in Dinteloord is een van de participanten in de Werkgroep dementievriendelijke gemeente. Afgelopen donderdag kwamen vertegenwoordigers van verenigingen uit de gemeente er bijeen om te ‘thea-leren’.

Door Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant