Behoefte aan Allerzielen ‘Rituelen Helen’ blijkt groot

STEENBERGEN – Hoewel rust en stilte afgelopen donderdag overheersten op de begraafplaats aan de Nassaulaan in Steenbergen, was het er toch drukker dan ooit op een doordeweekse avond. Zo’n driehonderd belangstellenden namen er deel aan ‘Rituelen Helen’,  een nieuw fenomeen rond Allerzielen in Steenbergen. In een bijzonder sfeervol uitgelichte setting was er alle ruimte om geliefden die er niet meer zijn, te gedenken.

Bij binnenkomst konden de bezoekers een foto of een kaartje met de naam van de overledene aan een ‘sterrenhemel’ hangen. Velen maakten van die gelegenheid gebruik alvorens zij de gang over de begraafplaats maakten. Langs een pad van kaarslicht trokken zij vervolgens allereerst langs de kapel. Bij daglicht al een plaatje maar dankzij zorgvuldig gekozen belichting bood het in de duisternis een feeëriek aanzicht. 

‘Il Silenzio’

Onderweg konden de wandelaars actief aan de slag met het maken van een Troost-engel of Gedenk-hart. Ook konden zij de wandeling verlengen in het Labyrint van kunstenaar Marc Paul Welters uit Eindhoven. De serene sfeer werd zo mogelijk nog verder versterkt door de zang van Flip de Nijs die onder meer met ‘The Family Tree’ van Venice ontroerde, evenals Esther de Ron dat deed met een toepasselijke nummer als ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij. Gedurende de avond stelde trompettist Martijn Iriks zich drie keer op onder het levensgrote beeld van de engel op de begraafplaats waar hij op indrukwekkende wijze ‘Il Silenzio’ ten gehore bracht.

Wie behoefte had aan een gesprek over het laatste afscheid kon terecht bij Anita Nuiten uitvaartzorg of Het Koestermoment van Shirley van Overveld. Laatstgenoemde deelde namens de stichting Ankie ook wenslichtjes en engeltjes uit.

“Ik geniet er van”

Mede-organisatrice Hilde van Straten-de Caluwé keek aan het eind van de avond tevreden terug op de eerste editie van het Steenbergse Allerzielen. “Ik voel mij vooral erg dankbaar vanwege de dankbaarheid die ik van de mensen mocht ontvangen.” Een stelling die bevestigd werd door Annie Iriks en haar kleindochter Kim Brocatus die op deze avond in het bijzonder een bezoek brachten aan het graf van hun dochter en moeder. Annie: “Ik was hier vandaag, zoals ik hier bijna elke dag bij mijn dochter ben, en hoorde toen van het Allerzielen. Ik vind het zo prachtig, het klinkt misschien gek maar ik geniet er gewoon van.”

Hoewel in dit leven niets zeker is, lijkt Allerzielen in Steenbergen in dusdanig vruchtbare aarde geland te zijn dat een tweede editie in 2018 zeer waarschijnlijk is.