Beheer van ’t Cromwiel opnieuw ter discussie

STEENBERGEN – Het lijkt wel alsof er een vloek op ’t Cromwiel rust, die maar niet wil verdwijnen. Het gemeenschapshuis van Steenbergen beleefde een aantal jaar geleden al roerige tijden toen na een tumultueus verlopen periode van aanbesteding het beheer in handen kwam van Hydra Sport uit Eindhoven. Sindsdien is een flink aantal verenigingen opgestapt uit onvrede over het beleid in ’t Cromwiel. De gemeentepolitiek bemoeit zich er nu opnieuw mee door middels een motie er bij het college op aan te dringen het contract met Hydra Sport te ontbinden.

De gemeenteraad stelt in de verklaring onder andere dat de exploitatie van ’t Cromwiel de laatste jaren niet heeft gebracht wat de gebruikers gewend zijn en wat gewenst was. Het advies van de partijen is om na ontbinding van het contract naar de verschillende opties te kijken wat betreft het toekomstige beheer.
Directeur John van den Boom van Hydra Sport wil op dit moment nog niet teveel ingaan op de inhoud van de beschuldigingen, maar hij wil wel benadrukken dat hij er samen met zijn personeel alles aan gaat doen om te bewijzen dat de aantijgingen onjuist zijn. “In het gesprek met de wethouder begin deze week, heb ik gezegd dat we met feiten zullen aantonen dat het allemaal ongefundeerde uitspraken zijn.”

Vrijwilligers

’t Cromwiel is de uitvalsbasis voor veel verschillende soorten verenigingen. De meningen over het huidige beheer zijn verdeeld. Muziekvereniging Volharding is een van de grootste gebruikers van de verschillende ruimtes in het gebouw. “Mijn ervaring is dat de directie en het personeel altijd bereid zijn mee te denken. Maar het blijft natuurlijk een exploitant die ook gewoon zijn geld wil verdienen. Ik vraag me af of het zou werken als het commerciële aspect eraf gaat en de gemeente bijvoorbeeld met vrijwilligers zou gaan werken. Dan zullen de prijzen wel dalen maar of het haalbaar is?”, zegt Marianne Zaat, voorzitter van Volharding.

Stijgende contributie

Het zijn vooral de kleinere verenigingen bij wie de jaarlijkse prijsverhogingen van consumpties of zaalverhuur hard aankomen. Bridgeclub De Vliet huurt een zaal in ’t Cromwiel en heeft de contributie wel moeten verhogen. “We moeten het toch doorberekenen als de kosten van de zaalhuur stijgen. Omdat onze contributie in verhouding met andere bridgeclubs nog redelijk laag ligt, accepteren de leden het wel. Ook omdat de locatie goed te bereiken is voor ouderen en ze er makkelijk kunnen parkeren”, zegt voorzitter Ton Voorheijen van De Vliet.

Geen sfeer

Voor de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) is de maat wel vol. Zij houden hun activiteiten nog tot het einde van het jaar in ’t Cromwiel, maar stappen daarna over naar de Watertoren. “Ik heb twee jaar geleden al een keer ingesproken tijdens een vergadering op het gemeentehuis om aan te geven wat er allemaal niet goed ging. De laatste discussie die ik heb gehad met het beheer ging over de verhoging van de prijzen van de kannen koffie met een paar euro. Daarnaast was er te weinig personeel om te helpen inschenken. Toen kreeg ik als commentaar dat we daar zelf ook mensen voor moeten hebben. Maar daar betalen we toch geen huur voor? Maar los daarvan vind ik gewoon dat er geen sfeer is. Het zou een gemeenschapsgebouw moeten zijn waar je binnen wil lopen voor een kopje koffie, maar dat is het nu niet”, aldus mevrouw Slokkers, secretaris van KBO.

Hart uit ‘t Cromwiel

Stephan Ardon van Sardonos Promoties is het met haar eens. “Het hart is uit ’t Cromwiel gehaald, en het is nog maar de vraag of de gemeente dat er terug in kan krijgen.” Achter de woorden van Ardon zit een behoorlijke geschiedenis. Hij was met zijn bedrijf eind 2014 kanshebber om de exploitatie van het gemeenschapshuis op zich te nemen, maar dat liep uiteindelijk spaak. “Ik kijk liever niet naar het verleden, maar richt me met mijn huidige activiteiten op de toekomst. Het is goed dat de politiek zich nu met ’t Cromwiel bemoeit, maar het is wel vier jaar te laat. Ik heb altijd al gezegd dat het beheer in handen moet blijven van iemand uit Steenbergen vanwege de binding. Een gemeenschapshuis moet de functie hebben van een sociaal vangnet en niet alleen een plek om geld te verdienen. Ik wens de politiek veel wijsheid om de juiste keuze te maken.” Op de vraag of hij weer beschikbaar zou zijn om het beheer op zich te nemen, wil hij nog geen antwoord geven. “Maar praten kan altijd.”

Verbazing en ongeloof

Directeur John van den Boom van Hydra Sport zit vol verbazing en ongeloof over de wijze waarop de gemeentepolitiek zich met de zaak bemoeit. “Het is niet volgens de spelregels waar ik mee werk. Toen we de exploitatie op ons namen wisten we dat er een bijzonder beladen geschiedenis was, maar dit valt heel rauw op ons dak. Wat ons betreft gaat het goed in ‘t Cromwiel, al kan het nog veel beter. Maar daar moeten we wel de tijd voor krijgen.”

Foto: Volgens de gemeenteraad laat de exploitatie van ’t Cromwiel de laatste jaren te wensen over en moet het contract voor 31 december 2018 worden opgezegd zodat er naar andere mogelijkheden kan worden gekeken.
Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant
Door: Nicole van de Donk