Begraafplaats Nassaulaan: Troostrijk herdenken tijdens tweede editie ‘Rituelen Helen’

STEENBERGEN – In 2017 organiseerden de leden van de werkgroep Allerzielen voor de eerste keer de belevingsroute ‘Rituelen Helen’ op de katholieke begraafplaats aan de Nassaulaan in Steenbergen. Tot verrassing van de werkgroep namen ruim driehonderd mensen aan de avond deel. De enige conclusie die daarop kon volgen was dat er behoefte is aan deze vorm van herdenken en gedenken. Daarom organiseert de groep op vrijdag 2 november van 17.30 tot 19.00 voor de tweede maal ‘Rituelen Helen’.

Allerzielen is de dag na Allerheiligen waarop degenen die er niet meer zijn extra herdacht worden. Sommige bezoekers dompelden zich bij de eerste editie van ‘Rituelen Helen’ onder in de diverse activiteiten, anderen maakten in stilte een wandeling langs de verlichte route. De een was op zoek naar een luisterend oor of een troostrijke schouder terwijl een ander voldoening vond in de muziek. Aan het eind van de avond omschreven de bezoekers de bijeenkomst als “waardevol”,  “rustgevend” en “hartverwarmend”.

Foto ophangen

De verwachting van de organisatie is dat het bezoekersaantal dit jaar aanzienlijk groter zal zijn. “We hoorden na afloop al veel mensen die het jammer vinden dat zij er niet bij waren en de mond-tot-mondreclame heeft zijn werk ook gedaan,” aldus mede-initiatiefnemer Hilde van Straten-De Caluwé.
De bezoekers van de belevingsroute betreden de begraafplaats via een lichttunnel. Hier kan men desgewenst een foto, bidprentje of andere herinnering aan een of meerdere overledenen ophangen. Deze kunnen aan het eind van de tocht weer meegenomen of, desgewenst, verbrand worden. Langs de route ontmoet de wandelaar tal van deelnemers die allemaal hun eigen ritueel in de rouw  presenteren. Het pad van de bezoekers wordt verlicht door honderden kaarsjes in glazen potten die door vele vrijwilligers ontstoken zijn.

The Circle of Life

Viltse Zaken biedt liefhebbers de mogelijkheid om een Troost-engel te maken. Onderweg kan men luisteren naar muziek en zang door Stefan Uijtdewilligen, Esther de Ron en Flip de Nijs of de kunstwerken van Gea Korpel en Marc Paul Welters in zich opnemen. Rob Sloekers, trompettist bij de Koninklijke Landmacht, brengt deze avond drie keer ‘Il Silenzio’ ten gehore. Ook uitvaartverzorgsters Anita Nuijten en Shirley van Overveld nemen deel. Filmcollectief Steenbergen verzorgt een bijzondere toevoeging door middel van videomapping. Aan de hand van deze techniek brengen zij ‘The Circle of Life’ tot leven.

Wie daar behoefte aan heeft, kan na afloop van 'Rituelen Helen' gezamenlijk naar de Gummaruskerk wandelen waar om 19.30 uur een viering begint.

De Activiteitencommissie van de Gummaruskerk biedt de deelnemers een bakje koffie aan. Bij restaurant De Watertoren kan men gebruik maken van het toilet.

Foto: Suzanne Bohncke