Begin gemaakt met saneren ingestorte loods

STEENBERGEN – Een beetje surrealistisch beeld is het wel: twee maanmannetjes in een landschap van verwrongen staal, grote brokken puin en tientallen caravans die hun laatste zomer meegemaakt hebben. Aan de West-Havendijk in Steenbergen heeft de Holland Herstel Groep maandag een begin gemaakt met het ruimen van het asbest dat met het instorten van de voormalige graanloods van de familie Vogelaar en familie Van Es vrij is gekomen.

De sneeuw die de instorting veroorzaakte, heeft er anderzijds ook voor gezorgd dat er geen deeltjes asbest buiten de loods terecht zijn gekomen. En dat mag een geluk bij een ongeluk heten. Het neemt niet weg dat het opruimen ervan wel een week of twee in beslag gaat nemen, aldus Willem van Es.

Pas nadat het asbest verwijderd is, kunnen de zestig caravans geborgen worden. Een delicaat karwei aangezien sommige als laatste stut voor half ingestorte spanten fungeren. Het bergen  van de caravans dient vanuit het oogpunt van veiligheid en om verdere schade te voorkomen zo voorzichtig mogelijk aangepakt te worden. Nadat de caravans eenmaal uit de loods zijn, worden zij grondig schoongemaakt en mogen het terrein pas verlaten na een laatste check door een gespecialiseerd bureau.