Beeldarchief Steenbergse fotografen tot leven gewekt in Breda

STEENBERGEN – Studenten van de opleiding fotografie van de Akademie voor Kunst en Vormgeving (AKV) St. Joost in Breda hebben zich de afgelopen weken vol overgave gestort op het uitgebreide beeldarchief van de vroegere Steenbergse vakfotografen Van Mechelen en Verschuren. Het resultaat van hun zoektocht naar de mensen op de foto’s die zij tegenkwamen, is in de Fotoweek van 20 tot en met 29 september te bewonderen in het Stadsarchief van Breda.

Het beeldarchief van Van Mechelen en Verschuren beslaat de periode 1933-2002 en kwamen enkele jaren geleden voor een groot deel op AKV St. Joost terecht, waar fotograaf/leerkracht Peter de Krom zich toegelegde op het ordenen van de vele duizenden negatieven. ,,Eindelijk kunnen we deze goudmijn op een goede manier benutten,’’ vertelt hij.

Het gaat hierbij vooral om portretten van personen, gezinnen, communicantjes, Kleine Tour-missen, huisdieren en bruidsparen. En dat paste mooi bij het thema van de allereerste Fotoweek: ‘Kijk! Mijn Familie!’

Zodoende probeerden  tientallen studenten te achterhalen of de mensen op de foto’s nog leven en tekenden zij het verhaal achter de foto op. Dirk Serpinske en Max de Vries kwamen bijvoorbeeld bij de zus van Anton Mulder terecht, waarvan zij een foto uit het archief ‘plukten’ uit de tijd dat hij als jonge militair naar Nederlands-Indië vertrok.

Evelien Seegers en Karlijn Bijl gooiden het over een andere boeg, zij troffen in het archief bekraste negatieven aan, waaruit bleek dat in vroeger jaren pasfoto’s uit familieportretten werden ‘geknipt’. In samenwerking met enkele kunstenaars hebben zij een poging gewaagd om de verdwenen personages weer een gezicht te geven.

Romi Tweebeeke gaf een geheel eigen draai aan het familiethema van de Fotoweek en herenigde voor haar lens als het ware alle nog levende carnavalsprinsen van Strienestad. Aanleiding voor haar project was een statieportret dat zij in het archief vond van oud-prins Nillus I (Kees Koch).

De expositie ‘Steenbergen Archief’ is ook gelinkt aan het internationale fotofestival Breda Photo en voor iedereen gratis toegankelijk. Het Stadsarchief van Breda is gevestigd aan de Parade 12 (ingang Breda’s museum). Als het aan AKV St. Joost ligt, worden de projecten op een later moment ook nog in Steenbergen tentoongesteld.