Basisschool Merijntje eerste winnaar jeugdraad

STEENBERGEN – In de raadszaal van het gemeentehuis hadden vanochtend de leerlingen uit groep 8 van basisschool Merijntje uit Nieuw-Vossemeer en de Petrus en Paulus uit Dinteloord het eventjes voor het zeggen. Het voorstel van Merijntje kwam als winnaar uit de bus van de jeugdraadsvergadering, de Petrus en Paulus had volgens de echte raadsleden de beste debater afgevaardigd.

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing, hebben raadsleden van de gemeente Steenbergen zoveel mogelijk basisscholen in alle kernen bezocht, om de kinderen uit groep 8 wegwijs te maken in het gemeentebestuur en de politiek.

Die gastlessen zijn wel blijven hangen, zo bleek vanmorgen tijdens het debat. Met de raadsleden Jan Ooms (Steenbergen Anders) en Jeroen Weerdenburg (CDA) aan hun zijde, lanceerde de driekoppige 'fractie' van Merijntje het voorstel om zes richtmicrofoons aan te schaffen, waarvan de school en alle verenigingen in het dorp gebruik kunnen maken.

Irene de Wit, Amber Hoffers en Riley van Vuuren verdedigden hun idee te vuur en te zwaard, maar vonden aan de overkant van de tafel geduchte tegenstanders in Mickel Koch, Teun Schijvenaars en Aniek van Langerak. Dit drietal werd geflankeerd door Petra Lepolder (VVD) en Jurgen Huijbregts (CDA).

De Dinteloordse delegatie pleitte op haar beurt – met verve – voor de aanschaf van een twaalftal iPads ten bate van de Petrus en Paulus. Burgemeester Saskia Bolten zat de vergadering voor, liet iedereen zijn zegje doen en vervolgens mochten de beide achterbannen van de scholen hun stem uitbrengen. De uitkomst daarvan liet zich raden en ook na stemming onder de leerlingen die actief aan het debat deelnamen was er nog geen besluit gevallen.

De achterban van basisschool Merijntje steunt, uiteraard, het eigen voorstel.

Wanneer de stemmen staken, schuift een voorstel normaal gesproken door naar de volgende vergadering. In dit geval besloten de burgemeester en de aanwezige raadsleden na een korte schorsing dat het plan van Merijntje gewonnen had, omdat het meer ten bate van de hele gemeenschap is. De volksvertegenwoordigers riepen Mickel Koch uit tot de beste politicus in spe.

De achterban van de Petrus en Paulus roert zich.

Inzet van het debat waren bekers voor het winnende voorstel en de beste debater. Als de scholieren hun plannen werkelijk uitgevoerd willen zien, zullen zij bij de echte gemeenteraad moeten aankloppen, zo hield de burgemeester de jeugdraad voor.

De fractie 'Merijntje' steekt de koppen bij elkaar.

Volgende week vrijdag (aanvang 10.15 uur) is er een tweede jeugdraadsvergadering, dan zitten de Maria Regina (Steenbergen), Groen van Prinsterer (Dinteloord) en Pius X (Welberg) in de raadszetels. Bedoeling is dat volgend jaar alle basisscholen bij het project worden betrokken.

Overleg in het 'kamp' van de Petrus en Paulusschool.