Basisscholieren speuren door ‘t Vestinghuys

(Door Dasja Abresch)

STEENBERGEN – In aanvulling op de expositie ‘Vestinghuys, ons verleden onder één dak’ in de Gummaruskerk is er nu ook een speciale speurtocht voor de jeugd. Afgelopen vrijdag bezochten de eerste basisscholen van de gemeente de expositie die dankzij inspannend speurwerk een extra dimensie kreeg.

De speurtocht draait om een verdwenen groep toeristen die eigenlijk mee zouden gaan met een stadswandeling van de Stadsherauten. Zij hebben bovendien een belangrijke boodschap voor de kinderen. Om die te ontcijferen moeten de kids eerst alle toeristen vinden en een aantal vragen beantwoorden.

Stevig aan de bak

Evenals de expositie is ook de speurtocht een bedenksel van Bos&Bos, gespecialiseerd in tentoonstellingen en interieurprojecten. Aan de hand van vragen in een aanwijzingenboek gingen de kinderen op zoek naar de belangrijke boodschap van de toeristen. Het was geen gemakkelijke opgave, maar wel een hele leuke, concludeert Claudia de Groen dia als intermediair cultuureducatie van de gemeente Steenbergen de scholen begeleidt: “De kinderen moesten stevig aan de bak, maar dat was nu juist het leuke. Niet alle groepjes hadden aan het eind van de speurtocht de goede oplossing gevonden, maar ze hadden allemaal heel veel geleerd. De bedoeling was om het nuttige, de informatie in de expo, te combineren met het aangename, de speurtocht. Die opzet is zeer goed geslaagd.”

Animatie

Ook individuele bezoekers kunnen de speurtocht doen tijdens de openingstijden van de kerk en de expositie.  Vanaf 1 oktober is dit iedere vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang en deelname aan de speurtocht is gratis.

Binnenkort wordt ook het derde en laatste element aan de expositie toegevoegd: Een korte animatiefilm waarin uitleg wordt gegeven over de opkomst en neergang van vestingstad Steenbergen.

Foto: De leerlingen van basisschool Pius X hoorden bij de eerste basisscholen die op zoek mochten naar de verdwenen groep toeristen. Met rode konen speurden zij de expositie af.
Foto’s: Dasja Abresch © Steenbergse Courant