Afbeelding
zaterdag 13 januari 2018, 08:30

Basisscholieren bekijken wagenbouw bij de Vlaojestáámpers

WELBERG – “Het bouwen van een carnavalswagen is enorm arbeidsintensief. We werken hier met zo’n twintig mensen vele dagen, weken en zelfs nachten aan. Onze wagen is gemaakt met papier-maché. Dat is best kwetsbaar en betekent dat we na elke optocht de wagen uit elkaar moeten halen om hem binnen te kunnen zetten. Want buiten laten staan in de regen kan nu eenmaal niet”. Toine Lazeroms en Hannes Goossens vertellen de leerlingen van de Steenbergse basisscholen tijdens hun bezoek aan de bouwclub tal van weetjes over het bouwen van hun carnavalswagen. Deze brachten gisteren een bezoek aan het domicilie van de bouwclub die gevestigd is in de schuren van Loos aan de Hoogstraat.

De kinderen zien in een van de loodsen hoe de prachtige koppen en figuren voor de nieuwe carnavalswagen kleurig en kunstig worden gespoten. In de andere loods zijn medewerkers van de bouwploeg hard bezig met de bouw van de wagen zelf. Deze draagt het motto van dit jaar. De Vlaojestáámpers hebben goud aangeboord en zijn ‘Immaol in d’n olie’.

Gigantische klus

Dat verklaart de 90 olievaten die in het bouwwerk worden verwerkt. “Die hebben we gehaald bij tal van garage- en loonwerkbedrijven in de regio. In onze wagen wordt ook 10 kilometer draadstaal verwerkt, daarnaast twee ton constructiestaal, 20 rollen schuimrubber en 10 kubieke meter piepschuim”, vertelt Toine. Hij legt de kinderen ook uit dat het bouwen van een carnavalswagen alleen al aan materiaal zo’n tienduizend euro kost. Dat de meer dan 3000 werkuren van de bouwploeg kosteloos worden gemaakt begrijpen de jongeren dan zelf wel. De beloning voor de Vlaojestáámpers is voornamelijk de eer en het plezier van het bouwen met een hechte ploeg van harde werkers. Die lassen, tapen en plakken naar hartenlust. Dat plakken alleen al is een verhaal apart. Honderduizenden stukjes handgescheurd papier worden ingelijmd en stuk voor stuk opgeplakt om in de laatste fase te worden gekleurd met spuitverf. Piet Theunis is een van de mannen die dat monnikenwerk doet.

Race tegen de klok

Het blijft altijd een race tegen de klok om het prachtige ontwerp, dat dit jaar is gemaakt door Koen Cuelenaere in samenwerking met Emiel IJpelaar, Rick van Merode en Maarten Sachteleben, op tijd gerealiseerd te krijgen. En over de klok gesproken: “Weten jullie dat we voor een optocht ’s ochtends om half zes vertrekken en ’s avonds pas om elf uur weer thuis komen?”, vraagt Toine Lazeroms aan zijn gehoor.

Nee, dat wisten de scholieren niet. Al klinkt het getal elf hen wel vertrouwd in de oren.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant