Basisscholen worstelen met oplopende coronabesmettingen

STEENBERGEN – De besmettingen onder basisschoolleerlingen lopen momenteel razendsnel op. In de coronacijfers van afgelopen week is de grootste stijging te zien in de meldingen van positieve testen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar. En ook al worden de meeste kinderen er niet erg ziek van, het zorgt voor een hoop kopzorgen bij de schoolleiding en ouders. “We zien een wisselend beeld op onze scholen, maar de toename van besmettingen in de gemeente Steenbergen valt ons ook op”, zegt Els Kooijmans van de Lowys Porquinstichting (LPS). 

Op de Gummarusschool begon het gedonder vorige week net voor het weekend. “De meldingen van besmette kinderen in de bovenbouw liepen op. We volgen altijd het advies van de GGD en die adviseerde na drie positieve testen om de hele klas in quarantaine te laten gaan. Vandaag (donderdag) zijn er weer drie klassen terug en zitten er nog twee klassen thuis tot het einde van de week”, zegt directeur Wietse Visser, die helaas het grootste deel van zijn werkdag bezig is met alles te regelen en ouders te woord staan. 

Nieuwe Veste: goede medewerking van ouders en personeel

Op basisschool Nieuwe Veste valt het aantal besmettingen mee. Dat is volgens directeur Anne van Loon zeker ook te danken aan de alertheid van de ouders. “Natuurlijk hebben we wel wat besmettingen onder personeel, kinderen en ouders, maar iedereen werkt buitengewoon goed mee. Bij een besmetting of een verdenking binnen het gezin, blijft iedereen thuis. Dat dat belangrijk is, hebben wel al gezien, want bij gezinnen waar één iemand besmet was, heeft de rest het later ook gekregen.” De school heeft tot op heden nog geen groepen hoeven te sluiten. “Dat komt ook omdat andere leerkrachten invallen wanneer een collega ziek wordt. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. We staan nog overeind, maar ik vind het wel spannend. Het aantal besmettingen om ons heen is nog niet eerder zo erg geweest als nu.”

Bestuur: zijn nu beter voorbereid

Vanuit het team van corona-experts wordt inmiddels geopperd om de kerstvakantie te verlengen om zo te proberen het virus een halt toe te roepen op de scholen. Els Kooijmans, bestuurder bij LPS, heeft daar zo haar bedenkingen bij. “De vraag is wat ze precies bedoelen: het zal geen langere vakantie zijn dus dan overgaan op online onderwijs? Maar feit is dat we er nu middenin zitten en de vakantie is pas over vijf weken. We hebben ons afgelopen zomer voorbereid op deze situatie door speciale protocollen te maken voor de scholen en die zijn bij de opening van het schooljaar helaas direct nodig geweest. Dit virus is inmiddels onderdeel van het leven en daar gaan we zo goed mogelijk mee om. Speciale acties vanuit onze kant zijn momenteel nog niet aan de orde.”

Meningen verschillen over verlengen kerstvakantie

Directeur Anne van Loon ziet wel iets in een langere kerstvakantie voor de kinderen van de Nieuwe Veste. “Maar dan wel een week aan de voorkant. Er zit een relatief lange periode tussen Sinterklaas en Kerst dus dat kunnen we nu nog gemakkelijk geregeld krijgen. Dan zijn de kinderen dus al een week thuis voordat hele families met elkaar aan de kersttafel gaat zitten. Dat is toch veel logischer?” Op de middelbare school ’t Ravelijn blijven de besmettingen momenteel binnen de perken, maar volgens directeur Huibert de Jonge is er bovenal behoefte aan duidelijkheid. “Of dat nu het verlengen van de kerstvakantie aan de voorkant is of iets anders. Het is nu te onzeker.”

Door: Dasja Abresch & Nicole van de Donk