Basisscholen staken op donderdag 5 oktober

STEENBERGEN – Gistermiddag kregen alle ouders van leerlingen op de Steenbergse LPS-basisscholen een brief waarin hen werd verteld dat hun school op donderdag 5 oktober gesloten is. De leerkrachten doen op die dag mee aan een nationale staking bedoeld om druk op de politieke ketel te zetten. Vermindering van de werkdruk en betere salarissen moeten werken in het onderwijs weer aantrekkelijk maken. Zowel voor de leraren die nu voor de klas staan als voor de nieuwe aanwas die door de slechte arbeidsvoorwaarden hard terugloopt. “Wat ons betreft is het vijf voor twaalf,” zo klinkt de noodoproep van het onderwijs.

Een staking is een middel waar het onderwijs niet snel naar grijpt. Toch zien de leraren op dit moment geen andere optie meer om de politiek ervan te overtuigen dat het water hen aan de lippen staat: “Wij hebben grote zorgen rondom de werkdruk, het lerarentekort en een eerlijke salariëring.” De LPS-medewerkers krijgen volledige steun van hun College van Bestuur dat toestemming gaf voor de staking.

Dag van het Lerarentekort

“Wij willen onze leerlingen goed onderwijs blijven bieden,” zo staat in de brief aan de ouders te lezen. “Dit betekent in onze ogen dat er nù geïnvesteerd moet worden in primair onderwijs.” De keuze is op 5 oktober gevallen omdat dit de Dag van de Leraar is. “Dit jaar wordt het de Dag van het Lerarentekort. De hoge werkdruk en de lage salarissen in het primair onderwijs hebben er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat veel leerkrachten zijn gestopt en dat er weinig nieuwe leerkrachten zijn bijgekomen. Dit heeft als gevolg dat we nú al kampen met een lerarentekort dat in de komende jaren nog meer zal gaan groeien. Helaas hebben eerdere pogingen om dit aan te kaarten bij de politieke partijen in Den Haag en de actie van afgelopen juni nog niet geleid tot enige verbetering. Niets doen is voor ons echter geen optie.”

Petitie

Wie een bijdrage wil leveren aan de actie van het onderwijs, kan op www.pofront.nl een petitie ondertekenen. Deze wordt op 5 oktober in Den Haag in het Zuiderpark overhandigd tijdens een grote manifestatie. : “Voor de toekomst van het mooiste vak van de wereld, de toekomst van het onderwijs in het algemeen, maar vooral voor de toekomst van onze kinderen! Waaronder die van u.”