Basisscholen dicht door stakende leerkrachten

REGIO – De schoolpoorten van de basisscholen in Steenbergen en omstreken zijn vanochtend dicht gebleven. Leerkrachten in het basisonderwijs staken vandaag massaal om hun eisen, een hoger salaris en een lagere werkdruk, kracht bij te zetten. Ouders werden gedwongen een vrije dag te nemen of elders opvang te regelen. Meer dan 100 leerkrachten vertrokken in speciaal geregelde bussen naar Den Haag voor de manifestatie.

De PO Raad, de grootste koepelorganisatie van schoolbesturen, heeft de actie georganiseerd en heeft de onderwijsvakbonden achter zich. Het overgrote deel van de scholen steunt de staking. Niettemin staat het de leerkrachten vrij om te bepalen of ze gaan staken.

Duidelijkheid

De 30 basisscholen in de regio die bij de Lowys Porquinstichting zijn aangesloten waren allemaal gesloten. “Het merendeel van de leerkrachten doet mee aan de staking en daarom blijven de deuren dicht. We wilden duidelijkheid voor de ouders; die overigens veel begrip tonen. De meningen onder het personeel verschillen sterk. In de achterliggende gedachte, de hoge werkdruk en het te lage salaris, kan iedereen zich in vinden, maar over staking als middel heerst verdeeldheid”, aldus Els Kooijmans, bestuurslid bij de LP-stichting.

Signaal

Marianne van Bijsterveld, werkzaam in groep 3 van basisschool Klim-op in Hoogerheide, heeft er wel voor gekozen om naar Den Haag te gaan om te protesteren. “Als je gaat staken, moet je jezelf ook laten zien en laten horen. De werkdruk is te hoog, en dat ontmoedigt jonge mensen om voor ons vak te kiezen”.

Alexandra de Krom, van basisschool de Springplank in Halsteren staat ook klaar om in de bus te stappen. “Ik heb er lang over nagedacht of ik zou gaan staken. Het is toch weer een dag onderwijs wat de kinderen missen. Maar ik vind het belangrijk om een signaal af te geven”. Haar collega Marja Everaers werkt al bijna 40 jaar in het onderwijs en heeft een hoop zien veranderen. “De lat ligt tegenwoordig veel hoger voor leerlingen. Sommige kinderen hebben die prikkeling nodig, maar je ziet anderen buiten de boot vallen. Die kinderen wil je ook kunnen helpen en daar is meer ondersteuning voor nodig. Daar gaat het mij om, niet zozeer om het salaris”.

In de knel

Van de Gummarusschool in Steenbergen vertrokken 19 medewerkers richting de manifestatie. “We staan vierkant achter onze stakende medewerkers. Werken in het onderwijs is prachtig, maar de arbeidsvoorwaarden moeten beter. Daarnaast komen wij als school steeds meer in de knel met het zogenaamde ‘passend onderwijs’. Wij willen ieder kind de steun en zorg geven die het nodig heeft, maar we hebben daar wel meer ondersteuning bij nodig”, vertelt Wietse Visser, directeur van de Gummarusschool.

Ravotten

Voor de leerkrachten is het dus een dag met een serieuze boodschap, maar voor de kinderen is het een heerlijke dag vrij. Ouders die moesten werken konden kiezen uit verschillende opvangmogelijkheden.Bij In4outdoor in Nieuw-Vossemeer heeft eigenaresse Leonie ten Hove een speciale huttenbouwdag georganiseerd. Daar werd door ouders gretig gebruik van gemaakt; meer dan 40 kinderen trotseerden de regen en storm en kwamen de hele dag ravotten en bouwen.

Ook bij de kinderopvangorganisaties was het drukker dan normaal. “Normaal gesproken hebben wij 48 kinderen op de Buitenschoolse Opvang. 25 kinderen daarvan komen nu de hele dag bij ons”, vertelt Madeleine Philp- van Toledo, vestigingsmanager bij Zo op het Podium in Steenbergen. De school had de kinderopvang, die in hetzelfde gebouw zit, wel verzocht om geen extra reclame te maken voor de opvang. “Waarschijnlijk omdat ze bang waren dat anders het effect van de staking minder zou zijn. Dat snap ik wel”.

Foto 1&2: Een groep van meer dan 100 stakende leerkrachten vertrok in speciaal geregelde bussen naar Den Haag

Foto 3: Leerkracht Marianne van Bijsterveld: “Als je gaat staken, moet je jezelf laten zien en laten horen”.

Foto 4: Leerkracht Alexandra de Krom: “Ik wil met de staking een signaal afgeven”.

Foto 5: Leerkracht Marja Everaers: “Er is meer ondersteuning nodig in het onderwijs”.

Foto 6: Kinderen konden hun extra vrije dag doorbrengen op het terrein van In4outdoor in Nieuw-Vossemeer

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Foto’s: Nicole van de Donk & Leonie ten Hove