Banieren ter herinnering aan de Slag om de Schelde

STEENBERGEN – Wanneer de Canadese delegatie van het South Alberta Light House-regiment op zaterdag 20 augustus door Steenbergen rijdt, op weg naar de klok van de Welberg, wacht haar een passende verrassing. Middenin in de stad wapperen sinds enige tijd namelijk speciale banieren, die verwijzen naar de Slag bij de Schelde die in 1944 werd uitgevochten in deze contreien.

Het Kunst- en Cultuurplatform dat de banieren op de Markt verzorgt probeert steeds aan te sluiten bij een actueel onderwerp. Het bezoek van ruim honderd Canadezen en de overdracht van de Angelusklok aan het regiment, sloot prima aan bij die doelstelling.

“Maar,” licht Sandra Houtepen van het platform toe, “de banieren zijn niet alleen gemaakt voor de gasten. Ze zijn ook voor ons, het Steenbergse publiek. Om duidelijk te maken wat er gebeurd is en wat voor impact dit heeft gehad op de bevolking. En natuurlijk opdat wij niet zullen vergeten.”

The Battle, Remember, Mourning, Liberated

Fotograaf Jan Flinkenflögel verzorgde het ontwerp van de banieren binnen vier thema’s: The Battle (de slag), Remember (herinner), Mourning (rouw) en Liberated (bevrijd). 

Op de vlaggen staan afbeeldingen van onder meer het Bevrijdingsmonument van Welberg, een verwoeste Gummaruskerk en de Canadese esdoorn die twee jaar geleden aan de Corneliusstraat in Welberg werd geplant; een geschenk van de dochter van de Canadese veteraan Majoor Keith Sterling.

 De bussen met de Canadese gasten rijden vanuit Bergen op Zoom, via de Kaaistraat naar de Markt. Daar staan zij ongetwijfeld kort stil bij het eerbetoon.