Ballonnen oplaten verboden in Steenbergen

STEENBERGEN – Het is al eerder aan de orde gekomen in de gemeenteraad, en nu is het voorstel daadwerkelijk aangenomen. In de gemeente Steenbergen mogen geen ballonnen meer worden opgelaten tijdens evenementen, omdat de restanten als zwerfvuil in de natuur belanden en gevaarlijk kunnen zijn voor dieren. Alleen de fracties van de Volkspartij en VVD vonden het zonde van de tijd om over zo’n onderwerp te praten en stemden tegen.

Het voorstel kwam van Jan Veraart van Gewoon Lokaal!, maar het onderwerp is in 2019 al aangekaart door D66. Toen ging het nog om een ontmoedigingsbeleid bij verenigingen, maar nu is besloten om een aanpassing te doen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat gaat dus een stuk verder en volgens de wethouder zal de handhaving op het verbod nog niet eenvoudig zijn. “Het zal dan echt een ‘heterdaadje’ moeten zijn. Ik ben overigens echt tegen het oplaten van ballonnen, maar het is misschien eenvoudiger om het vast te leggen bij het verstrekken van vergunningen. Evenementen krijgen dan alleen een vergunning onder de voorwaarde dat er geen ballonnen worden opgelaten”, aldus Wilma Baartmans.

VVD: “Indiaantje spelen en Zwarte Piet ook al verboden”

Steenbergen volgt met de aanpassing in de APV een besluit dat al in 146 andere gemeenten is genomen, waaronder Roosendaal en Woensdrecht. “Gelukkig zien steeds meer mensen in dat het een onzinnig stuk vertier is dat schade veroorzaakt aan flora en fauna. Ook de jeugd is er bewust van”, aldus Jan Veraart bij het indienen van zijn motie. De andere partijen steunden hem, maar Theo van Es (VVD) uitte zijn ongenoegen. “Ooit speelden wij indiaantje maar dat mocht niet meer van de fatsoenpolitie. Toen werd Zwarte Piet verboden door de plezierpolitie en nu zegt de milieupolitie dat onze kinderen geen ballonnen meer mogen oplaten. Hebben we echt niet beters te doen met z’n allen?”

Michel Lambers van de Volkspartij voegde daaraan toe dat handhaving echt een probleem is. “Er is nu niet eens capaciteit om inbraaksporen na te gaan, laat staan dat de politie op kinderfeestjes moet gaan controleren.”

[ Door Nicole van de Donk ]

Foto: Tegen de tijd dat er weer evenementen mogelijk zijn, zullen er in ieder geval geen ballonnen mogen worden opgelaten, zoals hier op Koningsdag 2017 in Dinteloord.