Bakkie doen bij VluchtelingenWerk: “Met elkaar in gesprek blijven, is het allerbelangrijkste”

STEENBERGEN – Vorige week donderdag was het Wereld Vluchtelingendag. Een prima reden om  eens een oer-Hollands bakkie met een plaatselijke vluchteling te doen, bedacht VluchtelingWerk Nederland. Zodoende konden belangstellenden die dag vrijblijvend binnenstappen bij de locatie aan de Kromme Elleboog in Steenbergen voor een kopje koffie, een internationaal georiënteerde lekkernij en een gezellig praatje.

Hoewel het al later op de middag is, is het nog altijd gezellig druk in het kantoor van VluchtelingenWerk Steenbergen. Dat is enerzijds te danken aan de beperkte ruimte en anderzijds aan de aanwezigheid van het vijfkoppige gezin Ligtenberg. Moeder Martine, vader Dennis en de kinderen Nathanaël (6), Eljakim (8) en Simeon (5) namen de moeite om vanuit Dinteloord een bakkie te doen in Steenbergen. “We dragen vluchtelingen een warm hart toe,” vertelt Martine. “Het is niet niks om huis en haard te moeten verlaten en in een ander land van voor af aan opnieuw te beginnen.”

Oneerlijke vergelijking

Zelf heeft het gezin ook de nodige jobstijdingen moeten doorstaan na een ernstig ongeluk waarbij vader Dennis in een rolstoel terecht kwam. “Dan merk je dat het moeilijk is om niet met afgunst naar anderen te kijken. In die periode was vluchtelingencrisis op zijn hoogtepunten en kregen de mensen tijdelijk onderdak in gemeenschapshuizen. Vreselijk natuurlijk, maar zij wisten dan drie dagen lang wel waar zij aan toe waren. Terwijl wij van dag tot dag leefden zonder enig vooruitzicht. Natuurlijk is het een oneerlijke vergelijking, maar wanneer je zelf in een lastig parket zit, valt het niet altijd mee om buiten je eigen situatie te kijken.”

In gesprek blijven

Monirah Schep, teamleider van vluchtelingwerk Steenbergen, begrijpt en herkent het. “Juist daarom is het zo belangrijk om altijd met elkaar in gesprek te blijven of zelf informatie in te winnen. Zo kwam er een meneer die op Facebook een nieuwsbericht tegenkwam met de aankondiging van deze dag met daaronder een reeks erg negatieve beweringen. Hij wilde die niet klakkeloos aannemen en stapte binnen om zich te laten informeren Dat juich ik aan alle kanten toe.” 

Fake facts

De bezoeker in kwestie doelde daarmee onder meer op het ‘fake fact’ dat statushouders een complete woninginrichting en een zak geld krijgen wanneer zij een huis toegewezen krijgen. “Ab-so-luut niet waar,” benadrukt Schep. “Zij krijgen een inrichtingskrediet waarmee zij bij de kringloopwinkels het hoognodige kunnen kopen. Dat krediet betalen zij volledig terug. Ook krijgen zij een krediet om de inburgeringslessen te volgen. Wanneer zij die opleiding binnen de termijn halen, wordt het bedrag kwijtgescholden, zo niet dan moeten zij terugbetalen.”

Nooit meer weg

De negatieve klank die via social media (te) makkelijk wordt verspreid, is volgens de teamleider absoluut niet representatief voor de inwoners van de gemeente Steenbergen. “De statushouders die hier wonen, vinden het juist leuk en heerlijk rustig. Er woont bijvoorbeeld een gezin in Kruisland dat bij aankomst in Nederland de voorkeur had voor een woning in een stad maar nu nooit meer weg wil uit Kruisland. De mensen zijn daar zo warm ontvangen dat zij zich helemaal thuis voelen.”

Nathanaël, Eljakim en Simeon Ligtenberg vermaakten zich prima tijdens het bakkie bij VluchtelingenWerk. De lekkernijen voor bij de koffie verdwenen als sneeuw voor de zon; met name de dadels waren favoriet.

Door: Dasja Abresch