Bakhuys blijkt nuttige aanvulling op het museum

DE HEEN – Het Bakhuys aan de Dorpsweg 136 is een begrip voor velen. Elke laatste zaterdag van de maand is het open huis. Voor het vers gebakken brood staan bezoekers in de rij.

Een museum trekt niet voldoende publiek

Het begon met een idee voor het 400-jarig bestaan van De Heen. Het oude bakhuis restaureren en er een bakkerij museum inrichten. Peter van Gurp en Lauran Brooijmans waren vanaf het begin bij het proces betrokken. “Ik had ervaring met restaureren” vertelt Peter. “Om voldoende subsidie te krijgen gingen we naar de provincie. Daar werd al snel duidelijk dat een museum alleen niet voldoende was. Dat zou volgens het provinciebestuur te weinig bezoekers trekken.” Daarom besloot de stichting 400 jaar De Heen het bakhuisje in oude glorie te herstellen. Met resultaat. Het Bakhuys is een begrip. Tijdens de open dagen staan bezoekers in de rij voor het vers gebakken brood.

We verzinnen de recepten voor het brood zelf

Het Bakhuys is elke laatste zaterdag van de maand geopend. Als om elf uur de bakoven flink is opgestookt lopen de bezoekers al rond. In het museum krijgt men uitleg over het pand, de oude voorwerpen en de trost van Peter, een oude speculaasmachine. In het pand zitten de oude spanten, uit ongeveer 1600, in het zicht. Wie zich de trap op waagt voelt boven de warmte van de bakoven. In het wagenhuis worden tijdens de open dagen wisselende tentoonstellingen gegeven. Zaterdag kon de jeugd onder begeleiding van amateurbeeldhouwer Coos Karstens een beeldhouwwerk maken. Er kon zelfgemaakte likeur en bier geproefd worden en vrijwilligers gaven uitleg over uilen die in de regio huizen.  In het bakhuis gaf Lauran uitleg over het bakproces. Van het gebruik van de leemoven tot het controleren van de temperatuur. Buiten, zittend op een bankje vertelt Peter hoe hij, samen met alle vrijwilligers, steeds verder bedreven is geraakt in het bakken van brood. “Toen we begonnen wisten we geen van allen hoe we deeg moesten maken. Laat staan bakken. Gelukkig kregen we over het beheersen van de temperatuur uitleg van de ovenbouwers. Een voormalig bakker uit het dorp raakte ook geïnteresseerd en kwam helpen. Toen hij kwam vroeg hij waar de thermometer was én het licht.” lacht hij. “Dat was er natuurlijk niet. Maar inmiddels hebben we samen veel bijgeleerd. We hebben 3 voormalig bakkers in de club. We verzinnen samen allerlei recepten.” Tijdens de open dag in juni werd ‘Oranje brood’ verkocht. De ingrediënten blijven geheim. Zaterdag was er wit en volkeren, krentenbrood en pizzabrood. Naast de open dagen verzorgen de vrijwilligers ook pizzaworkshops. Op afspraak, en met een niet al te grote groep. Deelnemers maken zelf hun deeg, de pizza’s worden in de leemoven gebakken. Drie tegelijk, want als de derde in de oven gaat kan de eerste er alweer uit. Aan het einde van weer een drukke open dag verzamelden de vrijwilligers zich buiten, bij voor het bakhuis. Nog gezellig even napratend onder het genot van een biertje, uit eigen brouwerij uiteraard!

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl