Atelier Valkenhoff opent deuren tijdens Landelijk Atelierweekend.

DE HEEN – De naam had voor Atelier Valkhoff niet toepasselijker kunnen zijn. Tijdens ‘het Landelijk Atelierweekend’ waren ook de deuren van het atelier, diep in de landelijke polders van De Heen geopend. Martin en Riena Valkhoff, beiden schilder, toonden hun werk. Er was uitgebreid tijd voor een praatje en volgens goed Brabants gebruik stond de koffie klaar.

We komen uit Rotterdam, maar zijn helemaal ingeburgerd in De Heen

Sinds 17 jaar wonen Martin en Riena in hun woning aan de Heensemolenweg 8. De drukte van Schiedam begon hen tegen te staan en via een tijdelijke stop in de Hoekse Waard, zijn ze in De Heen uitgekomen. Het uitzicht en de rust gaven de doorslag. Martin, al 37 jaar in dienst bij de gemeentelijke archeologische dienst, is professioneel tekenaar. Hij maakt prachtige illustraties en reconstructies van opgravingen en hoe het beeld er in vroeger tijd heeft uitgezien. Thuis, in hun eigen atelier maakt hij het liefst aquarellen en portretten. Een groot aantal werken siert de wanden in het atelier. Zijn vrouw Riena is, destijds in Delfshaven, begonnen als pottenbakster. Ze had zelfs een eigen winkeltje. Eenmaal in De Heen raakte ze ook besmet met het schildervirus. Echter, Riena heeft een voorliefde voor moderne technieken.  Een pronkstuk is een aquarel van een zeer bijzonder stuk dat Martin gemaakt heeft. Een in emaille uitgevoerd kunstwerk van zijn vader Jaap Valkhoff. Hij schreef onder andere het legendarische ‘Diep in mijn hart’.

De hele dag komen er mensen langs

Hoewel het atelier ver in de polder ligt waren Martin en Riena erg tevreden over het bezoekersaantal. “Het loopt de hele dag al gestaag. We hebben de tijd om mensen te woord te staan, uitleg te geven over ons werk en gezellig een bakkie te doen.”   vindt Marin aan het eind van de zaterdagmiddag. “Niet alleen mensen die bij ons op cursus zitten, maar ook mensen die interesse hebben in kunst of het misschien leuk vinden hier eens binnen te kijken.” Hij vertelt enthousiast over het atelier, de cursussen die hij en Riena geven en dat het zo fijn is om samen een passie te delen. De cursussen lopen zo goed dat Martin en Riena in het komende jaar een extra teken- en schildercursus gaan geven. Riena is druk in gesprek met een paar bezoeksters. Uitgebreid laat ze werk zien wat zij en Martin hebben gemaakt. Ze licht haar eigen werk toe en vertelt ondertussen hoe goed ze het naar haar zin heeft in De Heen. “Ik heb bij alle boeren in de omgeving gewerkt, inmiddels ken ik iedereen hier.” glundert ze. Het “Kom als de deur open staat gerust langs voor een bakje koffie” maakt wel duidelijk dat het schildersechtpaar echt thuis is in het Brabantse land.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl