Aquadintel krijgt glijbaan maar financiën blijven heikel punt

STEENBERGEN/DINTELOORD – Wat met een snelle hamerslag geregeld had kunnen zijn, liep uiteindelijk uit op een verwarrende discussie in de raadszaal. De totale kosten voor de glijbaan, zo’n 64.000 euro, zijn goedgekeurd door de raad, maar welk gedeelte daarvan uiteindelijk door de Stichting Dinteloord in Beweging (SDIB) wordt betaald, is nog niet duidelijk. Het leverde de raad de nodige hoofdbrekens op. 

Het verhaal is redelijk eenvoudig begonnen. De glijbaan van het Steenbergse zwembad de Meermin wordt deze zomer na 35 jaar vervangen omdat hij versleten is. Dat is een geplande investering en opgenomen in de begroting. Maar het inspireerde de bevolking van Dinteloord om ook een glijbaan te realiseren in het gemeentelijke zwembad Aquadintel. Met inzamelingsacties werd een bedrag van 27.000 euro opgehaald. Aan de gemeente werd gevraagd de rest van het bedrag bij te leggen. Dan is er nog een gat van 8000 euro in het benodigde budget waarvan de SDIB zegt dat nog te kunnen inzamelen.

Volkspartij en D66: “Behandel beide zwembaden gelijkwaardig”

Op dat moment ontstond er een tweedeling in de raad over wie wat moet gaan betalen. Gewoon Lokaal!, CDA en PvdA vinden dat de Dintelse gemeenschap al genoeg heeft opgehaald en vinden dat de gemeente die ontbrekende 8000 euro moet bijleggen. De Volkspartij en D66 zien hier een ongelijkwaardige situatie ontstaan en zeggen dat de gemeente, net als bij de Meermin, de hele glijbaan moet betalen. De VVD staat daar lijnrecht tegenover omdat zij vinden dat het burgerinitiatief van de stichting serieus moet worden genomen en de gemeente daarom het ingezamelde geld moet aanpakken. En dus ook niet die extra 8000 euro betalen. “Want hoe kan het college dan voorkomen dat iedere club hier straks om geld komt vragen?”, aldus Theo van Es. 

Verwarring over ingezamelde bedrag 

Plots kwam donderdagavond de Volkspartij met een nieuw konijn uit de hoge hoed door te stellen dat de SDIB een lager bedrag beschikbaar heeft voor de glijbaan, namelijk 10.000 euro. “Dat bedrag is specifiek geleverd door sponsoren voor de komst van een glijbaan in Aquadintel en moet dus worden aangenomen. Maar de rest komt uit de spaarpot van de stichting en dat vinden wij niet nodig”, stelde Ad van Elzakker. 

Dit zorgde voor verwarring bij de overige raadsleden, maar volgens wethouder Wilma klopt de informatie die zij van de SDIB heeft ontvangen. De kwestie kon op dat moment niet worden opgehelderd, maar om te zorgen dat de Dinteloorders nog deze zomer kunnen gaan genieten van hun glijbaan, ging de raad unaniem akkoord met de financiering. Het muisje krijgt echter hoogstwaarschijnlijk nog een staartje als uitgezocht is hoe het nu precies zit met het ingezamelde bedrag van de SDIB. 

Foto: Er waren tijdens de raadsvergadering donderdagavond meerdere schorsingen nodig om tot een besluit over een glijbaan voor zwembad Aquadintel te komen.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl