Angelo Somers ereburger gemeente Steenbergen

WELBERG – Tijdens het ‘Meet & Greet’-festival gisteren op de Welberg werd Angelo Somers, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg, uitgebreid in het zonnetje gezet. Uit handen van burgemeester Ruud van den Belt kreeg hij de Erepenning der gemeente Steenbergen uitgereikt. Samen met zijn echtgenote Hanneke heeft hij zich onder andere ingezet om de ‘Slag van Welberg’ op de kaart te zetten.

Aan het einde van het officiële programma van 75 jaar bevrijding, na alle dankwoorden en uitwisselingen van presentjes, was er nog één belangrijk moment. Burgemeester Ruud van den Belt nodigde Angelo Somers samen met zijn echtgenote Hanneke, uit op het podium. In een oprechte speech roemde hij Angelo om zijn enorme inzet. “Jij bent de grote motor achter ‘de Klok’. Op jouw initiatief is de klokkenstoel op de huidige plek gekomen. En jij hebt, samen met Hanneke, geld ingezameld voor de plaquette met alle namen erop. Niet alleen die van de Welbergse slachtoffers, ook de namen van de gesneuvelde Canadezen. Jullie gastvrijheid, tal van Canadezen hebben bij jullie gelogeerd, heeft bijgedragen aan de geweldige band die wij met elkaar hebben.” roemde hij het echtpaar.

Slag van Welberg

Angelo Somers heeft zich niet alleen ingezet voor de Klok, hij heeft er voor gezorgd dat de ‘Slag van Welberg’ opgenomen is in de ‘Slag om de Schelde’. Maar ook zijn belofte om altijd klaprozen op het klaproosveld te laten bloeien en de anjers tijdens de 4 mei herdenking zijn aan Angelo te danken. Het was daarom dat de burgemeester “Met groot gevoel van trots” de Erepenning der gemeente Steenbergen mocht overhandigen. “Angelo, je hebt hem dubbel en dwars verdiend. Samen met Hanneke!” feliciteerde Van den Belt hem. De dankwoorden van Angelo Somers, “Heel erg bedankt, dit was, totaal onvoorzien” werden overstemd door het spontane “Hip, Hip , Hurray!” van de Canadese delegatie.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl