Amicitia trok als frisse wind rond de wereld

STEENBERGEN – Als een frisse wind trok harmonie Amicitia zaterdagavond rond de wereld. In de sfeervolle Protestantse Kerk aan het Kerkplein in Steenbergen presenteerde de harmonie haar traditionele Nieuwjaarsconcert, ditmaal getiteld ‘Around the World’.  Het orkest heeft inmiddels 131 jaren op de teller staan, maar lijkt aan een nieuw leven begonnen. Met aan het hoofd het frisjonge gezicht van Steenbergenaar Junior Huigen die als dirigent de onzichtbare touwtjes gisteravond strak in handen had.

Het was het eerste concert dat de allround muzikant aanvoerde bij Amicitia. Een afgeronde studie aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en ervaring als dirigent bij twee andere verenigingen, maakten echter dat zijn debuut vlekkeloos verliep.

Reiskoffer

Het programma van de avond was als een goed ingepakte reiskoffer: niet te groot en zeker niet te zwaar. De muziekstukken waren verzameld in alle hoeken van de wereld en zorgden samen voor een concert dat aangenaam in het gehoor lag.

Het orkest was zatrerdag niet alleen op reis, maar nam het koor Oud Bruin en Jong Belegen als reisgezelschap met zich mee. Onder leiding van dirigent Steph Oerlemans bracht het bekende nummers als Hallelujah, Westenwind en Bloody Mary ten gehore. Ook kwamen harmonie en koor samen in een aantal nummers waaronder Mijn Brabantse Land dat ook het 150-koppige publiek de registers open deed trekken.

Echte werk

Sabine Kouters had gedurende de avond een dubbelrol als lady speaker en klarinettist en vervulden beiden met verve. Onder de volwassen harmonieleden bevonden zich ook twee leden van het jeugdorkest, klarinettist Charlotte van Poortvliet en Sven Nuijten op saxofoon, die alvast van het échte werk’ mochten proeven.

Foto’s en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen