Amerikaanse rivierkreefjes aan de wandel in Dinteloordse Molenweg

DINTELOORD – Stond in de vorige editie van Steenbergse Courant een bericht over een forse krab die toegang eiste tot het Hof van Nassau, eerder die week ontving de redactie een berichtje van Ed Langedoen uit Dinteloord. Hij kwam tijdens zijn rondwandeling een aantal Amerikaanse rivierkreeftjes tegen op de Molenweg. “Ik heb begrepen dat deze diertjes een ramp zijn voor de waterkanten”, zo meldt de Dinteloorder. En dat klopt zo blijkt uit een bericht dat de NOS over de ‘Oprukkende rivierkreeft’ plaatste: Economie verslaggever Rob Koster: “De Amerikaanse rivierkreeft verovert het Nederlandse oppervlaktewater en begint een ware plaag te worden. Het beest vreet sloten kaal waardoor planten en ander leven verdwijnen. Bovendien veroorzaakt de kreeft schade aan de oevers van sloten en andere wateren.
Het ministerie van Economische Zaken wil daarom de vissers in Nederland de mogelijkheid geven om grootschalig en gericht op rivierkreeft te vissen. De handel in de smakelijke rivierkreeft moet de overlast terugdringen.

Honderdduizenden
Ruim dertig jaar geleden kwam de Amerikaanse rivierkreeft niet voor in Nederland. Nu schatten kenners dat er vele honderdduizenden kreeften in de Nederlandse wateren zitten.
Ze zitten vooral in stil of langzaam stromend water zoals sloten en grachten. Vooral in het Groene Hart zijn er veel; daar wordt per hectare oppervlaktewater tot 800 kilo rivierkreeft gevonden.
Als er zuurstof- of voedseltekort is in het water kruipen de kreeften de sloot of gracht uit en gaan ze op zoek naar een betere verblijfplaats. De kreeft duikt inmiddels ook op in grote steden als Amsterdam en niet alleen in de gracht maar soms ook gewoon op straat”.