donderdag 21 augustus 2014, 15:08

Ambulancepost ingericht op sportpark in Dinteloord

DINTELOORD/STEENBERGEN – Op het Dinteloordse sportpark Molenkreek is sinds kort een tijdelijke standplaats ingericht voor de Regionale Ambulancedienst (RAV) Midden- en West-Brabant. Zodra de definitieve voorziening klaar is, verdwijnt de huidige ambulancepost bij het politiebureau in Steenbergen.

Aanleiding voor de ‘verhuizing’ was de wettelijke maximumtijd van vijftien minuten voor het aanrijden ambulances, die te vaak werd overschreden in het gebied Willemstad en Heijningen.

,,De omgeving Willemstad is helaas altijd een buitengebied geweest,” concludeert Henk Bekendam, teammanager van de RAV Brabant Midden-West-Noord. ,,Natuurlijk willen we overal op tijd zijn en gaan we eerder nog voor vijf dan voor vijftien minuten, maar Willemstad ligt nu eenmaal ver van de dichtstbijzijnde ambulancepost in Steenbergen of Moerdijk. Daarbij moet er gekeken worden waar er op dat moment een wagen beschikbaar is.”

Als oplossing tegen het te laat komen is er gekeken naar een plek die zowel voor het gebied Willemstad als Steenbergen kan worden gebruikt. Dat werd dus Dinteloord.

Op dit moment is er op het sportpark een tijdelijke basis ingericht voor het ambulancepersoneel en één ambulance. Aan de andere kant van het sportpark wordt gewerkt aan een uitgebreidere ruimte, die de RAV Brabant Midden-West-Noord vanaf volgend jaar voorgoed hoopt te kunnen gebruiken.

Geen nadelige gevolgen

Daarmee zal dus ook de ambulancepost in Steenbergen, gevestigd bij het politiebureau aan de Molenweg, gaan verdwijnen. Voor de Steenbergenaren heeft dat geen nadelige gevolgen, stelt Bekendam. ,,Iedereen wil een ambulancepost zo dicht mogelijk bij hem of haar in de buurt hebben en wij snappen die gedachte. Maar een post in Dinteloord heeft het geen nadelige gevolgen voor de inwoners van Steenbergen. Zeker met de komst van de A4 zijn we vanuit onze standplaats in Dinteloord binnen no-time in Steenbergen.”

Tot die tijd wordt er gekeken wat de ambulancepost in Dinteloord ‘doet’; of het percentage van het aantal te late ambulances zal afnemen. ,,Dat is natuurlijk waar je het allemaal voor doet. Betere en in dit geval snellere zorg leveren. De afstand naar het ziekenhuis blijft even ver voor de inwoners van Willemstad, maar in de meeste gevallen begint de zorg thuis.”

Ruimte over

Voor de voetbalclubs vv Dinteloord en Divo heeft de komst van de ambulancepost op hun sportpark weinig gevolgen. ,,Wij hadden toevallig een ruimte over waar door de fusie van onze jeugdafdelingen  weinig meer mee gedaan werd,” vertelt Gérard van Aalst, voorzitter van Divo. ,,Met het personeel van de ambulancepost is afgesproken dat we als clubs ook geen enkele voorsprong op behandelingen of iets dergelijks hebben. Natuurlijk in een noodsituatie, wanneer iemand een hartstilstand krijgt, wel. Maar het is noodzaak dat de meldkamer weet waar het personeel en de ambulancewagen zich, op elk moment van de dag, bevinden.”

Foto: Henk Bekendam van de regionale ambulancedienst (links) en voorzitter Gérard van Aalst van voetbalvereniging Divo.

Uit de Steenbergse Courant