“Als ik er in die 5 jaar een ongeluk mee heb kunnen voorkomen, is het de moeite waard geweest”

DINTELOORD – Het is de nachtmerrie van elke vrachtwagenchauffeur; een persoon aanrijden omdat die simpelweg niet te zien was in de beruchte dode hoek. Fietsende en spelende kinderen zijn met name kwetsbaar in het verkeer en kunnen dus wel wat extra voorlichting gebruiken. Vrachtwagenchauffeur Jeroen Saarloos draagt daar graag zijn steentje aan bij door de leerlingen van de Groen van Prinstererschool in Dinteloord ‘dode-hoek-instructie’ te geven.

Het is niet de minste chauffeur die de basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 deze ochtend op bezoek krijgen. Jeroen Saarloos uit Dinteloord is onlangs verkozen tot beste vrachtwagenchauffeur van Europa tijdens de Fuel Challenge 2017. Hij scoorde het beste op alle testen op het gebied van manoeuvreren, remmen, onderhoud en theoretische kennis. Maar vooral weet hij na 23 jaar ervaring als vrachtwagenchauffeur hoe gevaarlijk het op de weg kan zijn. “Gelukkig heb ik in al die jaren zelf geen ongeluk veroorzaakt, maar ik heb er natuurlijk wel genoeg gezien. Als vrachtwagenchauffeur ben je constant alert en altijd de omgeving aan het scannen. Het allerbelangrijkste is dat er oogcontact is met de andere weggebruikers; dan weet je dat je gezien bent.”

Gevaarlijke plekken

Inmiddels komt de trucker al voor het vijfde jaar met zijn vrachtwagen bij de Groen van Prinstererschool langs, en bij elke groep maakt hij indruk met zijn verhaal. Een voor een mogen de kinderen zelf plaats nemen achter het stuur terwijl de klasgenootjes op de ‘gevaarlijke’ plekken gaan staan. De 10-jarige Mirjam van Herwijnen kan haar vriendjes en vriendinnetjes niet allemaal zien, zelfs niet als ze in de speciale spiegels kijkt. “Als het nu echt was geweest, dan waren ze allang overreden”, zegt ze. Pas als ze helemaal uit het zijraampje leunt, komen ze weer tevoorschijn.

Klasgenoot Djovanny van de Boogaart mocht vorig jaar ook al in de vrachtwagen klimmen, maar geniet er zichtbaar weer van. Ook zegt hij zelf dat hij weer wat geleerd heeft. “Ik weet dat vrachtwagens gevaarlijk kunnen zijn, gelukkig zie ik er niet zoveel waar ik woon. Bij voetballen heb je trouwens ook een dode hoek.”

Corrie Nieuwkoop van de Groen van Prinstererschool is erg blij dat Jeroen Saarloos elk jaar belangeloos zijn voorlichting komt geven. “Straks moeten deze kinderen op de fiets naar de middelbare school in Bergen op Zoom of Steenbergen. Ik heb het zelf gezien als we op de fiets op schoolkamp gaan. De kinderen zijn vaak helemaal niet met het verkeer bezig; je houdt je hart vast.”

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl