Als het aan Niek ligt gaan alle kinderen fietsen

KRUISLAND – Hij is inmiddels wel aan het idee gewend, Niek de Bruijn. Maar toen hij een paar weken geleden op woensdag overvallen werd door Lars Boom, kon hij het niet geloven. Niek was namelijk de winnaar van een prijsvraag. Hij verzon het beste idee om meer kinderen op de fiets te krijgen.

Op basisschool de Zonneberg zijn ze al een tijd bezig met leerlingen te stimuleren vaker met de fiets te komen. Een wedstrijd ‘welke klas komt het meest met de fiets naar school’ is één van de voorbeelden. Toen er door ‘BrabantSport’ en ‘Ons Brabant Fietst’ een ontwerpwedstrijd voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 11 jaar werd uitgeschreven, haakte de school daarop in. Alle kinderen kregen een wedstrijdformulier en gingen aan de slag.  “Eigenlijk vond ik mijn idee niet zo goed” legt Niek uit. “Ik had niet de goede kleur bij een letter gebruikt én ik was ook nog iets vergeten!” Daar was de jury onder leiding van oud-wielrenner Lars Boom het niet mee eens. Zijn slogan ‘Ziet u mij? Ik heb mijn fiets bij’ viel zo in de smaak dat Niek de Bruijn als winnaar uit de bus kwam.

‘We mochten tot maandag niks zeggen’

Om Niek te verrassen werden papa en mama ingeschakeld. Op woensdagmiddag zou Niek overvallen worden. “Het was heel raar” herinnert Niek zich. “Want ik moest thuisblijven omdat er meubels bezorgd zouden worden. En dan moest ik helpen tillen. Maar ik moest de hele tijd mijn schoenen aanhouden, en die doe ik binnen altijd uit!” Toen op een gegeven moment de bel ging, werd Niek naar de voordeur geroepen door zijn vader. En toen stond er ineens een grote camera voor de deur! “Er was confetti en ik kreeg een cheque!” glundert Niek. “Ik wist eerst niet wie de meneer was die mij de prijs uitreikte. Maar het bleek een beroemde wielrenner te zijn, Lars Boom. En een belangrijke meneer van de provincie had een videoboodschap voor me.” Die belangrijke meneer was Christophe van der Maat, gedeputeerde van mobiliteit. Niek kreeg niet alleen een cheque met het winnende ontwerp, hij kreeg ook een hele mooie mountainbike. Die hij pas vanaf de maandag erna mocht showen. Want Niek mocht het pas de maandag erna vertellen. Of dat gelukt is? ‘Ja, mij wél” lacht Niek. “Maar papa en mama vonden het veel moeilijker!” Niek was niet de enige die verrast werd. Want de hele school krijgt een clinic van Nasser el Jackson, wereldkampioen groundmoves. Hij maakt hele moeilijke trucs en bewegingen met een voetbal. En de hele klas krijgt een gaaf T-shirt. Niek blijft bescheiden onder alle aandacht. “Hij kon het eerst niet bevatten” vertelt moeder Ilona. “Toen hij s ’avonds in de bank zat moest hij in de garage gaan kijken of die mooie fiets er nu echt stond.” Inmiddels is Niek gewend aan het idee en aan zijn nieuwe mountainbike. Voor een mooie wheelie draait hij zijn hand niet om.

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © KijkopSteenbergen.nl en door Els van Dis

Beelden bij dit artikel