“Als de vlag wappert, zijn we open”

STEENBERGEN – Stan Kint van de Koeveringsedijk heeft een geheel eigen idee over ‘met pensioen gaan’.  Waar een ander het aanbreken van de gouden jaren als een moment ziet om het wat rustiger aan te doen, besloot de 64-jarige Steenbergenaar juist een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zodoende opent hij volgende week fietscafé ‘De Koevering’. Volgens de nieuwbakken horecaman geheel uit eigenbelang: “Het is vooral voor mijn eigen gezelligheid. Je kunt natuurlijk achter de geraniums gaan kijken wie er allemaal voorbij komt, maar het lijkt mij een stuk leuker wanneer mensen aan komen voor een bakje koffie.”

Rijk hoeft Kint er niet van te worden. De start van een nieuwe keten horecaetablissementen streeft hij evenmin na. Het wil echter niet zeggen dat het initiatief daarmee als ‘hobbymatig’ bestempeld mag worden. Integendeel zelfs. Bij de eerste stap over de drempel van het café is al direct duidelijk dat men hier niet te maken heeft met een amateur. Strak gebouwd (door Stan), mooi afgewerkt (door Stan) en sfeervolle meubels (door Stan). Blikvanger zijn de tientallen televisies, radio’s, band- en videorecorders, grammofoonspelers, projectieapparatuur en wat al niet meer op het gebied van audio en video. Verzameld door, u raadt het al, Stan.

Tweede leven

Voor wie Kint kent, geen verrassing. Vijfendertig jaar lang runde hij in het bedrijfspand naast zijn woning een HiFi-winkel later aangevuld met schoteltechniek. In januari van dit jaar stopte hij met de verkoop. “Ik kreeg in al die jaren natuurlijk ook wel eens apparaten die niet meer te repareren vielen of waar de eigenaar vanaf wilde. Als ik ze de moeite waard vond, sloeg ik ze op op zolder. Het is de zegen en de vloek van veel ruimte hebben. Mijn kinderen zeiden op een gegeven moment: Pa, als je straks uit de tijd bent, verdwijnen ze allemaal in de container. Dat is hartstikke zonde. Je moet er echt iets mee doen; laat ze zien aan de mensen.”

Of de kinderen daarmee bedoelden dat pa ze moest gebruiken voor de aankleding van zijn eigen café, is de vraag maar het is een feit dat ze een prachtig tweede leven tegemoet gaan aan de overkant van de weg. Althans een deel van de collectie. “Op zolder zie je amper dat er iets weg is,” verzucht Stan’s echtgenote Marjos.

Paplepel

Een klein decennium geleden kwam het echtpaar Kint in bezit van het perceel aan de overkant van hun woning aan de Koeveringsedijk. “In eerste instantie vooral om zeggenschap te hebben over mijn eigen uitzicht. Ik zette er een paar picknicktafels bij en daar zaten regelmatig fietsers hun boterhammetjes te eten. Ik ging ze dan maar vragen of ze misschien zin hadden in een kopje koffie. Op zeker moment bedachten Marjos en ik dat we er dan net zo goed een café konden bouwen.”

Voor de meeste mensen makkelijker gezegd dan gedaan, maar niet voor Stan Kint. Zijn grootste geluk zijn de twee gouden handen die hem genetisch overgedragen zijn door zijn vader die aannemer was. “Het bouwen is me met de paplepel ingegeven; op mijn twaalfde stond ik al achter de zaagmachine.” Hij erfde van Kint senior eveneens een onuitputtelijke bron van energie. “Ik vind veel dingen leuk en het gaat me makkelijk af,” zegt Kint hier zelf over. “Ik heb altijd een dubbele baan gedraaid. Overdag was ik leerkracht en in de avonduren en in het weekend draaide ik de winkel. Ik had het niet anders gewild.”

Eerste 192tv-fietscafé

Drie jaar deed hij er over om het café van top tot teen op te bouwen. Het resultaat is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Het is er ruim en gezellig en wie even zonder gespreksstof komt te zitten heeft dankzij de collectie beeld- en geluidsapparatuur meer dan genoeg te zien. Aan de achterzijde van het etablissement bevindt zich een grote serre van waaruit een prachtig uitzicht op de omringende polders wordt geboden.

Als ‘unique selling point’ mag ‘De Koevering’ zich het enige 192tv-fietscafé van Nederland noemen. “In mijn jonge jaren had ik samen met vrienden een drive-in. We draaiden vooral de top 40-nummers van Veronica, wat in die tijd dé zender was. Veronica bestaat niet meer als naam, maar wel als zender onder de naam 192tv waar muziek uit de jaren ’60 tot en met ’90 wordt gedraaid. Marjos en ik hebben de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of wij het logo mochten gebruiken voor ons fietscafé. Dat mocht. Zodoende zijn we nu het eerste 192tv-fietscafé van Nederland.” “En het enige. Dat zal ook wel zo blijven,” voegt Marjos er relativerend aan toe.

Lunch of high tea

Hoewel Kint niet van half werk houdt, ziet hij het runnen van het fietscafé wel als een zinvolle invulling van de vrije tijd en niet als een voltijdbaan. “Als we een familiedag hebben, ben ik er niet en als Marjos en ik besluiten dat we weg willen, zijn we weg. Dus als er buiten een vlag wappert waar met grote letters ‘OPEN’ op staat, zijn we in bedrijf. Anders niet.”

Meer dan een bakje koffie, thee een glaasje fris, bier of wijn kan er niet besteld worden maar ‘De Koevering’ is wel te huur voor feesten en partijen. Ook om in groter groepsverband, bijvoorbeeld tijdens een fietsroute, de lunch of een high tea te nuttigen, kan contact opgenomen worden met Stan Kint via (06) 47772481.

Kletspraatje

Stan heeft er na jaren van verbouwen zin in om de eerste klanten te ontvangen: “ik hou wel van een kletspraatje bij een bakje koffie. Nogmaals, ik hoef niet te leven van dit café. Als we er maar aan uit komen, is het goed. Marjos heeft daar overigens een hard hoofd in. Die denkt dat ik de koffie weg ga geven.” Een gelaten schouderophalen van vrouwlief bevestigt de bewering.

Op 22 juli opent ‘De Koevering’ officieel met een feestje voor genodigden. Op maandag 24 juli gaat het café open voor het grote publiek.

Foto: Stan Kint is trots op fietscafé ‘De Koevering’ dat hij van plafond tot nok en van voor- tot achterdeur zelf opbouwde. Vanaf maandag 24 juli kunnen de eerste fietsers er terecht voor een versnapering.

Door: Dasja Abresch©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl