Afbeelding
zondag 6 augustus 2017, 13:55

Al veel belangstelling voor Kruislandse Roffelroute

KRUISLAND – Een stralend zomerzonnetje en net genoeg wind om het fietsen aangenaam te maken. De omstandigheden voor de negentiende Roffelroute die vandaag verreden wordt, zouden niet beter kunnen zijn. Het aantal deelnemers dat zich meldt in het kerkje aan de Kruislandse Markt stemt het organiserende ambachts- en gereedschappenmuseum De Holle Roffel dan ook dik tevreden. Rond de middag hadden zich al ruim veertig fietsers gemeld en de verwachting is dat er daar voor het sluiten van de inschrijving om 15.00 uur vanmiddag nog zeker dertig bijkomen.

Ze hebben net een veertiendaagse fietsvakantie achter de rug maar voor Piet Melisse en Jeanne Melisse-Kerstens uit Kruisland is het geen reden om de Roffelroute over te slaan. Samen met Jeannes neef Chris Kerstens en diens echtgenote Tonnie Kerstens-Bals stappen ze net na de middag het museum binnen voor een routebeschrijving. En een pakje Wicky, want dat krijgt iedere deelnemer na betaling van de twee euro inschrijfgeld. “Dat is voor de dorst tijdens de eerste paar kilometer,” volgens Melisse. “En daarna volgen er zeker van die glazen met een schuimkraag,” knipoogt Jan Baselier van de organisatie. Die kans is groot want fietsen is leuk, maar gezelligheid leuker volgens het vrolijke viertal. Wel moeten ze scherp blijven om onderweg de vragen beantwoorden waarmee zij kans maken op de Roffelbokaal.

Sterling-motor

Het museum kent Melisse maar al te goed. ”Ik kom er niet elke week maar een paar keer per jaar loop ik er toch wel even doorheen.” Verstandig, want er is regelmatig iets nieuws te beleven in de Holle Roffel. Zoals het nieuwe pronkstuk van de collectie: een Sterling-motor van zeker honderd jaar oud. “Die werd gebracht door een mevrouw die niet beter wist dan dat hij in de schuur had gestaan,” aldus vrijwilliger Jac Buijsen. “We hebben hem helemaal opgeknapt en door een andere vrijwilliger is er een koelwaterbuis aan vast gemaakt.” Het motortje draait inmiddels als een zonnetje en drijft bij wijze van demonstratie een naaimachientje aan. Buijsen zelf is tijdens zijn werkzame leven timmerman geweest en heeft vanuit die tijd de nodige attributen toegevoegd aan de collectie. 

Uit de Steenbergse Courant