Akkermans leisure & golf moest na één middag open te zijn geweest, alweer sluiten

DE HEEN – Elders in deze krant is te lezen dat er door de gemeente continu snel geschakeld moet worden wat betreft alle regels rondom het coronavirus. En in die snelheid gaat er ook wel eens iets mis. Fouten maken is menselijk, maar in het geval van Akkermans leisure & golf op De Heen is het wel erg zuur. Na goedkeuring van de gemeente te hebben gekregen om de golfbaan te openen met de juiste voorzorgsmaatregelen, werd diezelfde toestemming een paar uur later alweer ingetrokken. Dat was een bittere pil voor het familiebedrijf Akkermans dat sinds de coronacrisis te maken heeft met 93 procent omzetverlies, zo vertelt Jeroen Akkermans.

“De persconferentie van premier Rutte op dinsdag bracht voor ons niet veel licht in de duisternis. Zelf hadden wij intussen wel het protocol vanuit de branchevereniging ontvangen en dat hebben we naar de gemeente gestuurd met de vraag of wij open mogen onder die voorwaarden. Vooralsnog hadden wij vanuit de gemeente namelijk alleen gehoord dat wij geen gasten op onze kampeervlotten mochten ontvangen. En omdat het per veiligheidsregio kan verschillen wat er mogelijk is, wilde ik het graag van henzelf horen.”

Golfpret van korte duur

Toen de toestemming op donderdag binnenkwam, werkte het hele team vrijdag keihard om alles in orde te hebben zodat de golfers zaterdag de baan op konden. Horeca en sanitair moesten gesloten blijven en er werden strepen op de baan aangebracht om voldoende afstand van elkaar te kunnen houden. Alle leden werden van het heugelijke nieuws op de hoogte gebracht via mail en social media. Maar de pret was zaterdag van korte duur toen er opeens handhavers van de gemeente op de stoep stonden die zich afvroegen waarom de golfbaan open was. “Na wat rondbellen bleek dat wij nooit toestemming hadden mogen krijgen en moesten we iedereen wegsturen. We kregen nog wel complimenten van de handhaving dat we het op een veilige manier georganiseerd hadden. Dan ben je wel met stomheid geslagen. En boos. Op deze manier lijkt het of wij de regels aan onze laars lappen, maar het tegendeel is waar.”

“Vertrouw op juiste informatie van de gemeente”

Tegen critici die zeggen dat deze ondernemers zelf beter hadden moeten weten, wil Akkermans zeggen dat het soms best onduidelijk is omdat er per regio verschillende maatregelen zijn. “Zo gelden er voor onze kampeervlotten op de IJssel weer andere regels. Daarom vertrouw ik juist op de gemeente om mij van de juiste informatie te voorzien. Steun die wij als ondernemers juist nu nodig hebben. En dan nog snap ik dat er fouten gemaakt kunnen worden, maar excuses kwamen er ook niet direct. Er werd zelfs gesuggereerd dat wij de informatie verkeerd geïnterpreteerd hebben.”

Inmiddels laat Jeroen Akkermans aan de Steenbergse Courant weten dat wethouder Esther Prent haar excuses heeft gemaakt voor dit misverstand. Ook zegt de gemeente nauw contact met Akkermans te houden over wat er wel en niet kan volgens de nieuwe maatregelen en de daarbij behorende noodverordening van de veiligheidsregio. “Wat mij betreft is het zo netjes opgepakt en opgelost”, besluit Jeroen Akkermans.

Foto: Op de foto zijn de strepen op de golfbaan van Akkermans te zien die ervoor moeten zorgen dat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Helaas zijn ze voor niets aangebracht want de golfbaan mag vooralsnog niet open.

Door: Nicole van de Donk