Afscheid van ‘kostertje’ Janus Verbogt

STEENBERGEN – Tijdens de eucharistieviering van zondag 20 november 9.30 uur neemt de Sint Annaparochie afscheid van koster Janus Verbogt van de Gummaruskerk, die dit ambt maar liefst zesendertig jaar bekleedde. Na afloop van de dienst wordt er ook nog een receptie gehouden voor de 81-jarige Steenbergenaar.

Verbogt begon zijn kerkelijke carrière in 1980 in de Petrus en Pauluskerk, in zijn toenmalige woonplaats Dinteloord, waar de geboren Halsternaar toen namens de gemeente werkzaam was als beheerder van het vroegere badhuis, de gymzaal, de kantine van Divo en vv Dinteloord en later ook de sporthal van De Buitelstee.

Nadat hij naar Steenbergen verhuisde, vroeg wijlen pastoor Ed. Nieuwlaat hem om het kosterschap van de Gummaruskerk op zich te nemen. ,,Een veelomvattende en zeer verantwoordelijke functie,’’ aldus pastoor Hans van Geel. Hij noemt het afscheid van ‘kostertje’ Verbogt het einde van een tijdperk. ,,Hij is namelijk de laatste betaalde koster van onze parochie.’’ Als rechterhand van de pastoor, moet een koster van alle markten thuis zijn. Het is onder meer zijn taak om ervoor te zorgen dat alles op tijd klaarstaat voor de eucharistie en hij voert het beheer over alles wat zich in de kerk bevindt. Ook is hij doorgaans het eerste aanspreekpunt voor de familie bij zowel huwelijksvoltrekkingen als uitvaarten in de kerk. Vanaf de zijkant van het altaar stuurt hij bovendien de misdienaren en de acolieten aan, die Verbogt bovendien ook opleidde.

Een afnemend gezichtsvermogen en het feit dat zijn geheugen hem wat in de steek begint te laten, hebben de koster doen besluiten zijn functie neer te leggen. ,,Ik blijf natuurlijk wel naar de kerk gaan, dat spreekt voor zich,’’ stelt de ‘huismeester’ van de Gummaruskerk. Kan hij na al die jaren eindelijk naast zijn vrouw plaatsnemen in de banken.

Verbogt krijgt vier opvolgers, die zijn taken op vrijwillige basis gaan overnemen en in wie hij alle vertrouwen heeft. Kees Verwijs wordt de nieuwe hoofdkoster, bijgestaan door Ton Manniën, de jeugdige (assistent/toekomstig koster) Patrick Vermunt, en de Sint Annaparochie is nog bezig met een vierde kandidaat.