Adoptie bevrijdingsmonumenten uitgebreid

WELBERG/STEENBERGEN – De Welbergse basisschool Pius X heeft besloten om met ingang van volgend jaar het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg te adopteren en heeft de Gummarusschool bereid gevonden om de zorg voor het propeller-gedenkteken in het park over te nemen.

Zesentwintig jaar geleden adopteerde de Pius X uit Welberg dit monument, dat werd opgericht ter nagedachtenis aan de Britse vliegeniers Gibson en Warwick, die op 19 september 1944 neerstortten in Steenbergen. Op of rond die datum, werden de beide oorlogshelden jaarlijks herdacht door leerlingen van de Pius X. Voordat zij naar het monument togen, kregen zij op hun school les over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

'Heel blij mee, met name voor wat betreft de overdracht naar volgende generaties'

Sinds 2004 kent Welberg echt ook een eigen bevrijdingsmonument, in de volksmond beter bekend als ‘de klok’, aan de Canadezenweg. Met de werkgroep die zich daarover ontfermt had de Welbergse basisschool al eerder contact. ,,Nu was de tijd rijp om tot actie over te gaan,’’ aldus directeur Defrie Tempelaars. Er moet nog nadere invulling aan de adoptie worden gegeven, maar komende zondag nemen enkele kinderen van de Pius X al deel aan de jaarlijkse herdenking bij het monument.

Voorzitter Angelo Somers van de werkgroep is verheugd met de ontwikkeling. ,,We zijn er heel blij mee, met name voor wat betreft de overdracht naar volgende generaties. Deze adoptie is belangrijk voor ons plaatselijke verleden, maar ook voor het besef dat de vrijheid niet voor niets is gekomen.’’

'Belangrijk om concrete aanknopingspunten te behouden'

Directeur Wietse Visser van de Gummarusschool reageerde meteen enthousiast op het verzoek van zijn collega van de Pius X om de zorg voor het propeller-monument in het park over te nemen. ,,De Tweede Wereldoorlog blijft een uitgelezen aangelegenheid om leerlingen meer over te vertellen. Zodra het erover gaat, raken kinderen gemotiveerd. Nu kunnen ze nog zeggen dat hun (over)grootouders de oorlog meegemaakt hebben, maar dat wordt natuurlijk steeds minder. Juist dan is het belangrijk dat je concrete aanknopingspunten houdt, zoals het monument. Wij zijn er erg blij mee dat deze kans ons geboden is.”