‘Adelijk vlees’ in boerderijwinkel van familie Hamel

STEENBERGEN – Gisteren openden Maarten en Josephine Hamel aan de Drielindekensdijk 6 hun boerderijwinkel. Aanvankelijk een voortzetting van de winkel van familie Van der Louw van de Groenedijk, maar dan met een ander varkensras. “Onze originele Berkshire varkens staan bekend om hun uitstekende vleeseigenschappen. Niet voor niets noemden ze het in Engeland ‘Vlees van Adel’, omdat de varkens voor de adel werden gefokt”, zo licht Maarten Hamel toe.

Een jaar of twee geleden kocht het echtpaar Hamel de boerderij aan de Drielindekensdijk. “De vorige eigenaar fokte paarden. Dus toen wij hier kwamen wonen bedachten we dat het een prima plek is om varkens te fokken. Dat gebeurt op een zo biologisch mogelijke manier, op natuurlijke wijze. Lekker buiten, transparant en goed voor het betere dierenwelzijn. Daarnaast – zeker niet onbelangrijk – ook erg lekker vlees”, vertelt Hamel.

Bijzonder vlees

Dat komt het tweetal prima uit, want een deel van dit vlees bereiden ze in hun eigen restaurant – ’t Geheim van Bergen op Zoom – tot volle tevredenheid van hun klanten. “In onze boerderijwinkel verkopen we dit vlees nu ook. Daarnaast ook biologisch lam van Landgoed Dassenberg en we hebben onze eigen hammen, gedroogde worden enzovoort”. De Hamels zijn een zogenoemde vijf sterren boer. Ze beschikken thans over een zestigtal varkens. “Dit jaar hebben we zo’n vijftig varkens afgemest en het is de bedoeling om dat aantal op te trekken naar honderd”.

Tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant – KijkopSteenbergen.nl