Actie van pyromaan: Weer brand in het Oudland

WELBERG – Het was weer raak in het Oudland te Welberg. Vanmiddag rond de klok van drie meldden omwonenden een brandlucht en rookpluimen, komende vanuit het Krabbenbos aan de kant van de Boomdijk. De brandweer rukte met groot materiaal uit. De weg kennen zij er inmiddels op hun duimpje. Sinds het Oudland een jaar geleden de favoriete werkplek van een pyromaan werd, was het al zeker dertig keer raak in het natuurgebied.

Boswachter Erik de Jong van Brabants Landschap bekijkt de zwartgeblakerde puinhoop met lede ogen. De schade is groot. “Het was een stapel snoeihout, maar daartussen zaten ongetwijfeld vele vogelnestjes. En de jonge essen er omheen zullen het zeker niet overleven.” De Jong, maakt zich zorgen. “Nu beperkt het zich over het algemeen nog tot een klein gebiedje. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als een naastgelegen weiland vol biezen vlam vat. Of dat we er een keer niet tijdig bij zijn en het vuur in de kroon van een van de grote bomen schiet.”

Samen met jachtopziener Rob Mulder, politie en brandweer doet hij een oproep aan iedereen die wel eens in of in de buurt van het bos komt. ”Houd de ogen open en meld iedere verdachte beweging. We hebben liever dat er tien, of zelfs honderd, keer teveel gebeld wordt dan één keer te weinig. We hebben het publiek echt nodig om deze persoon te pakken te krijgen.”

Dat ze de dader op een dag in de kraag vatten, daar is Rob Mulder van overtuigd. “Hij gaat een keer in de fout en dan hebben we hem. Maar bij voorkeur wel zo snel mogelijk.”

Foto’s en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen