Actie om steun te betuigen aan oorlogsvluchtelingen

STEENBERGEN – Een groep van zo’n twintig Steenbergenaren heeft het plan opgevat om donderdagmiddag, als PVV-leider Geert Wilders op de Markt komt flyeren tegen de opvang van asielzoekers, te laten merken dat hier ook mensen zijn die welwillend staan tegenover de mogelijke komst van vluchtelingen uit oorlogsgebieden naar onze gemeente.

De groep roept gelijkgestemden op om zich die middag om 14.00 uur te verzamelen op de trappen van de Gummaruskerk en herkenbaar te zijn aan iets oranje’s, zoals een ballon, een kledingstuk of een bloem. ‘Oranje is de kleur waarin Nederland op z’n best is, die dragen we op momenten dat we massaal naar buiten komen in een sfeer van gastvrijheid en saamhorigheid’, stellen de initiatiefnemers, onder wie Jackie Heideman, Wilma Baartmans, Jan Veraart, Sandra Houtepen, Miek Brouwers, Erik-Jan Pullens, Dasja Abresch en Mart van Aalst.

'Het is pas echt beangstigend als je niet voor je mening uit zou mogen komen'

De actie zal verder zonder opsmuk zijn, maar is bedoeld om steun te betuigen aan de tienduizenden mensen die op de vlucht zijn en onder meer in ons land een veilig heenkomen zoeken. ‘Wij willen uitdragen dat er in Steenbergen ook inwoners zijn die hiervoor open staan’ en dus anders/genuanceerder over de problematiek denken dan de vele tegenstanders die zich de afgelopen tijd manifesteren.

‘Dat wil overigens niet zeggen dat wij helemaal geen vragen hebben over het hoe en waarom, maar die vragen moeten gewoon gesteld kunnen worden, zodat ook degenen die twijfelen in ieder geval beter geïnformeerd worden. We ontmoeten veel mensen die worstelen met dit vraagstuk en niet goed voor hun mening uit durven te komen, uit angst voor agressie. Dat is pas echt beangstigend’.

Steun van o.a. kerken en Amnesty International

De groep heeft inmiddels contact gezocht met de Stichting Vluchtelingenwerk, Amnesty Internationaal, het COC, de Wereldwinkel, de rooms-katholieke en de protestantse kerk in Steenbergen. ‘Allemaal steunen zij onze actie, de Gummaruskerk zal donderdagmiddag geopend zijn, zodat mensen er een kaarsje kunnen branden voor oorlogsvluchtelingen, en ook Amnesty Internationaal is aanwezig’.

‘We hopen niet alleen dat anderen zich donderdag bij ons zullen aansluiten, maar ook dat veel Steenbergenaren de gelegenheid te baat zullen nemen om woensdag 21 oktober deel te nemen aan de beeldvormende vergadering in ’t Cromwiel. We mogen het misschien niet altijd met elkaar eens zijn, maar we zijn toch nog altijd gewoon mensen onder elkaar?’