Aàns en Aàns hangen Zondagachtemiddagmatineej aan het staotaofeltje

STRIENESTAD – Wanneer er boven een leutig uitgedoste mensenmassa een rode parasol uitsteekt, dan weet de echte Bietboer of Meermin genoeg: Aàns en Aàns zijn van de partij.  Het duo Hans Rooms en Hans Herselman gaat tijdens de carnavalsperiode niet van huis zonder het staotaofeltje dat inmiddels hun handelsmerk is. De afgelopen vijftien jaar of zo (voor precieze jaartallen moet je niet bij de heren zijn) namen zij de organisatie van het welbekende Zondagachtemiddagmatineej voor hun rekening. Daar komt met de editie van 2020 een einde aan, want de mannen hangen hun organisatiekieltje aan de staotaofel. Vanaf volgend jaar zijn zij van plan om het Zondagachtemiddagmatineej van de andere kant te gaan bekijken.

Het matineej bestaat al sinds menig mensenheugenis. Het de zondagmiddag tijdens carnaval dat iedereen die een act op te voeren heeft, een liedje wil zingen, een mop wil tappen of graag naar dit alles wil kijken, zich meldt bij het kleine café aan de Strienestadse haven.

Haringen in een ton

Vijftien jaar geleden namen Aàns en Aàns de organisatie over van de oprichters Piet Ligtenberg, Gertie en Dennis Baartmans en Frank Musters. “Zij stopten toen omdat Z’Onder Zeil sloot en er geen goede andere plek was. Dat vonden we zonde en dus hebben wij het opgepakt. Na een paar jaar bij La Frairie (waar nu De Watertoren is gevestigd – red.) keerden we terug bij Z’Onder Zeil om er nooit meer weg te gaan. Die plek is onlosmakelijk verbonden met het Zondagachtemiddagmatineej. Het is er natuurlijk veel te klein want we zitten met 200 man als haringen in een ton, maar dat hoort er gewoon bij.”

 Inschrijven

Jaarlijks doen Aàns en Aàns  via deze courant en via KijkopSteenbergen een oproep voor deelnemers. “We vragen dan altijd of de mensen zich in willen schrijven via de mail,” vertelt Aáns. “Ja,” bevestigt Aáns, “en dat doen ze nooit.”
In plaats daarvan melden de deelnemers zich gaandeweg de voorbals of pakken gewoon hun podium op de dag zelf. De winnaar van die middag krijgt een staande ovatie (zitten is geen optie) en een Zilveren Staotaofeltje van de hand van Aàns.

Muziek stopt

Het afscheid van de heren van het Zondagachtemiddagmatineej is het gevolg van een belofte die zij jaren geleden (hoeveel jaar precies is uiteraard onbekend) aan zichzelf deden. “Als de muziek stopt, dan stoppen wij ook,” hebben we tegen elkaar gezegd. Met die muziek bedoelen zij vooral de muzikale vrienden van het gelegenheidskwartet ‘de Weekendmiljonairs’ gevormd door Bernd Vroon, Flip de Nijs, Mario von Banniseht en Arjaan van der Wegen. “Onlangs overleed Arjaan en dat was voor ons aanleiding om eens even goed na te denken over onze eigen belofte.”

Opvolger

Na lang wikken en wegen besloot het duo dat het goed was geweest. “We weten inmiddels wel dat er, zo goed als zeker, een opvolger staat te wachten in  de coulissen. Anders weten we nog niet wat we gedaan hadden. We zouden niet willen dat het Zondagachtemiddagmatineej met ons stopte, want daar is het veel te leuk voor.

Kampioenseditie

Aanstaande editie wordt dus ‘de leste’ voor Aàns en Aàns. “Daar gaan wij niks bijzonders mee doen hoor. Maar, we zouden het wel leuk vinden wanneer iedereen die in al die jaren de eerste prijs haalden hun act nog een keertje kwamen doen. Een soort kampioenseditie.” Voor de winnaar wacht een extra groot exemplaar van de Zilveren Staotaofel.
Als aanvullend verzoek hopen Aàns en Aàns dat degenen die er al één in bezit hebben, deze mee willen nemen. “Da’s leuk voor de foto.” Het zou helemaal mooi zijn wanneer nieuwe en oude deelnemers zich via de mail aan willen melden: hansrooms@planet.nl of hans.herselman@gmail.com

Eigen Puin en Gruis

Nadat Aàns en Aàns hun laatste Zondagachtemiddagmatineej’ hebben gepresenteerd is het misschien wel weer eens tijd om het duo ‘Eigen Puin en Gruis’ onder het stof vandaan te halen. Het is de naam van het duo waarmee Aàns en Aàns lange tijd zelf meededen aan het matineej.

Het Zondagachtemiddagmatineej wordt gehouden op zondag 23 februari vanaf 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur) bij café Z’Onder Zeil. De middag wordt geopend door de Strienestadse nachtburgemeester Johan van Gils

De beide Strienestadse Bietboeren Aàns (Hans Herselman) en Aàns (Hans Rooms) zijn al van jongs af aan bevriend. Het hele jaar door, maar vooral tijdens de carnaval. Zo stonden zij aan de wieg van het Maondagaovedstraotspektaokel. Ook verzorgen de heren de jurering van de geveldweil in wijk het Drievierde. Een jaar of vijftien geleden voegden de heren het staotaofeltje toe. “Als dit tafeltje kon praten, raakte het nooit uitverteld,” aldus Aàns en Aàns.

Door: Dasja Abresch