“Aanmelders voor Glasvezel in buitengebied wachten vaak tot laatste moment. Dat komt nu dichtbij”

STEENBERGEN – Het aantal aanmeldingen voor glasvezel in het buitengebied stijgt langzaam maar gestaag. Eind deze week stond het percentage aanmelders op de website www.glasvezelbuitenaf.nl – dat de hoeveelheid registraties publiceert – op 25 %. Toen hadden 551 inwoners van het buitengebied van de Brabantse Wal zich aangemeld en waren er nog 551 aanmeldingen nodig om het gestelde limiet te halen.
Toch is de verwachting dat het aantal wordt gehaald, al blijft het vermoedelijk tot het laatste moment spannend.

Albert van Engelen is lid van het kernteam Glasvezel Buitenaf en een van de zestig ambassadeurs die zich inzet om zijn omgeving te overtuigen van het grote belang van glasvezel in het buitengebied. Hij is zeker niet in paniek. “Wij zijn inmiddels het 24e gebied in Nederland waar een voornemen is tot aanleg wanneer 50 procent van de bewoners van het buitengebied zich aanmeldt. De verwachtingen hier waren en zijn hoog. De ervaring leert dat het vaak op de laatste week aankomt. Een zeer recent voorbeeld is het gebied rond St Michielsgestel. Daar is vorige week pas op de laatste dag de 50 procent bereikt. Als dat eenmaal is gebeurd, zie je dat er zich plots nog veel meer bewoners van het betreffende buitengebied aanmelden. Die worden wakker en willen toch niet buiten de boot gaan vallen. Ze realiseren zich dan dat ze nu heel voordelig kunnen aansluiten, maar dat een aansluiting in de toekomst tot enorme kosten leidt”.

Afhankelijk van Internet

Van Engelen heeft zelf als bewoner van het buitengebied een ICT-bedrijf. “Ik heb veel bewoners van het buitengebied als klant. Daar zie ik hoe traag en instabiel het internet werkt. Voor de toekomst is dit helemaal een probleem, want we worden voor steeds meer zaken afhankelijk van het internet”.

Besef van de noodzaak

Albert van Engelen is fanatiek ambassadeur omdat hij als geen ander beseft hoe belangrijk snel internet al is en zeker gaat worden. “Niet alle bewoners die ik als ambassadeur benader hebben hier over nagedacht en zijn daarvan doordrongen. Maar er zijn er ook die het meteen begrijpen. Zo had ik pas een bewoner van 83 jaar oud. Die meldde zich meteen aan. ‘Ik hoop dat iedereen zijn verstand gebruikt’, zo was de reactie. Dat is heel stimulerend om te merken dat zelfs iemand van die leeftijd beseft hoe groot de noodzaak van snel internet gaat worden”.

Lastige keuze?

Wat het aanmelden bemoeilijk is overigens wel het feit dat er meteen een keuze moet worden gemaakt tussen de mogelijke providers. Er wordt samengewerkt met vijf providers. Elke aanbieder heeft vervolgens een aantal mogelijke pakketten, dus een keuze lijkt geen eenvoudige zaak. Overigens geven alle ambassadeurs graag ondersteuning bij het maken van een keuze. Een tweede grote vraag die aanmelders zich moeten stellen is of ze kiezen voor een eenmalige afkoop (1815 euro) of een terugkerend bedrag van 15 euro per maand.