Aangepaste programma’s op Koningsdag in de kernen

DE ZES KERNEN – Helaas hebben de festiviteiten op Koningsdag ook dit jaar te lijden onder de coronamaatregelen. Dat betekent zwaar aangepaste programma’s. Zonder samenkomsten, online of met een activiteit waaraan bubbelgewijs kan worden deelgenomen.

Steenbergen

Ondanks herhaald verzoek mocht de redactie van Steenbergse Courant geen programma ontvangen van Feestcomité Steenbergen. Op haar facebookpagina gaf het comité aanvankelijk aan dat ze op de achtergrond druk bezig waren met het organiseren van een activiteit. Dat is volgens het comité niet simpel en het bleef in afwachting van eventuele versoepelingen. Vervolgens werd aangegeven dat er een ‘Oranjejacht’ wordt georganiseerd als variant op de inmiddels bekende ‘Berenjacht’. Iedereen die daaraan deel wil nemen wordt gevraagd op vanaf 27 april tot en met 7 mei een of meerdere oranjeartikelen voor het raam te leggen. En vervolgens voor maandag 26 april 17:00 uur een berichtje te sturen naar het Feestcomité Steenbergen.

Nieuw-Vossemeer

Oranjevereniging Nieuw-Vossemeer hakte – na het overleg met drie andere oranjecomités dat eerder plaatsvond – de knoop door en besloot om voornamelijk online activiteiten op stapel te zetten. Naast het hijsen van de vlag op Koningsdag om 10:00 uur bij gemeenschapshuis De Vossenburcht – een activiteit die net als vorig jaar via een livestream op facebook.nl/oranjenv te volgen is – kunnen de kinderen in Nieuw-Vossemeer deelnemen aan een kleurplaten-wedstrijd. Deze kleurplaten moeten uiterlijk zaterdag 24 april worden ingeleverd bij SPAR Prop waar ze boven de kassa komen te hangen. De winnaars worden tijdens de livestream bekend gemaakt. Zij ontvangen een leuk prijsje.

Online spelletjesochtend
Om 10:30 uur start de online spelletjesochtend. Die is bedoeld voor de kleintjes. Opgave kan via de facebookpagina van de Oranjevereniging of via het mailadres: oranje@4681.nl
Oudere kinderen ontvangen een pakketje met leuke spulletjes en een spelletjeskaart waarmee ze thuis de koningsochtend kunnen vieren. De Oranjevereniging vraagt hen om leuke foto’s of filmpjes in te sturen.

Kidsversie van de Koningsdag muziekbingo
Voor alle kinderen vanaf groep 3 start om 14:00 uur een online bingo die is te volgens via ‘Teams’. Opgave hiervoor kan via een mailberichtje met naam, leeftijd en adres naar oranje@4681.nl. Deelname is ook hier gratis en er zijn leuke prijsjes te winnen.

Online Bingoavond
Eveneens via ‘Teams’ gaat om 19:30 uur de online disco-bingoavond van start. Er worden 3 verschillende discobingo’s gespeeld met muziek van ‘The 80’s’, ‘The 90’s’en de rubriek ‘Hollandse gezelligheid’.
Ook hier kunnen leuke prijzen worden gewonnen beschikbaar gesteld door ’t Wagenhuis en Marieke de Kapper. In de laatste ronde wordt zelfs voor een prijs van 50 euro gespeeld.

Bingoborrelbox
De organisatie vestigt de aandacht op de ‘King W.A.-bingoborrelbox die maximaal gevuld is met allerlei lekkernijen en te bestellen is bij ’t Wagenhuis.

Dinteloord

Oranjevereniging Dinteloord geeft aan dat er dit jaar geen aubade, geen spelen, geen kinderdisco en geen groot feest op het programma staat. Wel kunnen kinderen tot en met groep 8 meedoen aan een ‘Stoepkrijt challenge’. Deze loopt tot en met 5 mei 2021. Wie geen stoepkrijt heeft kan gratis een setje krijgen op Koningsdag tussen 10:00 en 12:00 uur bij de vlag op het Raadhuisplein.

Oranjetompoucen
De bewoners en medewerkers van De Nieuwe Haven en de bewoners van de aanleunwoningen kunnen zich verheugen op een oranjetompouce bij de koffie. Deze worden uitgedeeld door Oranjevereniging Dinteloord.

Programma 4 mei

De Oranjevereniging geeft aan dat er een programma is voor 4 mei. Dat kunnen Dinteloorders thuis meemaken. Er vindt op het Raadhuisplein een aangepaste herdenking plaats waarbij de coronamaatregelen gelden. De kranslegging is aangepast. Wie een krans of bloemen had willen leggen wordt gevraagd om deze op dinsdagmiddag 4 mei tussen 14:00 en 16:00 uur in het Dorpshuis af te geven. De Oranjevereniging plaatst deze dan bij het monument. Alle inwoners wordt gevraagd om de vlag half stok te hangen.

Op 4 mei luiden de torenklokken tussen 19:30 en 19:35 uur. Vervolgens is er tot 19:45 uur passende muziek bij het monument, waarna voorzitter Hans Bolluijt van de Oranjevereniging de herdenkingsbijeenkomst opent. Twee bestuursleden – Simon de Feyter en Ben Ploeg – lezen om 19:52 de namen van hen die de bevrijding niet hebben mogen meemaken.
Om 19:58 uur leest Hans Bolluijt het memorandum “Wie we herdenken” en om 19:59 uur blaast Stanley van Aken van Harmonie Volharding het taptoe signaal. Na de 2 minuten stilte volgt het eerste couplet van het Wilhelmus. Aansluitend houdt burgemeester van den Belt een toespraak, vindt de kransleggingplaats en wordt een gedicht voorgedragen door een leerling van de basisschool.

Kruisland

Voorzitter Rob Rijshouwer van het Oranje Feestcomité Kruisland laat teleurgesteld weten dat het comité graag activiteiten had willen organiseren, maar dat niets mag.
“We hebben al diverse keren contact gehad met de Gemeente en de Veiligheidsregio maar die geeft aan dat eigenlijk niets kan. We wilden in Kruisland het dauwtrappen maar dan zonder ontbijtje in Siemburg en de fietstocht door laten gaan, maar zelf dat kan niet.
Ook is alles nu tot na Koningsdag uitgesteld, dus ook er komt geen terras op de Markt met een Oranjebiertje.
Met de Sinterklaasintocht hadden we veel tijd gestoken in een plan dat coronaproof was, maar ook dat mocht niet. We hebben toen wel meegewerkt aan een tv opname waarin alle kernen samenwerkten”.
Oproep
“Wel willen we iedereen in Kruisland oproepen om hun eigen Oranjefeestje met ons digitaal op onze Facebooksite te delen. Dat kan met filmpjes en foto’s en leuke verhaaltjes”.

Welberg

Ontspanning voor Welberg (OVW) heeft voor Koningsdag een veilige actie: ‘Versier je stoep’. De kinderen van het kerkdorp worden opgeroepen om met stoepkrijt aan de slag te gaan. Ze krijgen tips over mogelijke beelden zoals vlaggen, kroontjes, de koning en een kleuradvies: waarbij de kleuren rood, wit, blauw en oranje niet verkeerd zijn.
Wie klaar is met zijn of haar kunstwerk wordt verzocht er een foto van te maken en deze te sturen naar Whats App via 06 25 460 300 of naar de facebookpagina van OVW.

Kroontjesjacht
Op Koningsdag is er op de Welberg tussen 12:00 en 18:00 uur een zoektocht gepland naar de tien verborgen gouden kroontjes. Die zijn verstop op het traject tussen de bruggen van Pastoor Kerckerstraat en pastoor Ermenstraat en de Hoogstraat tot aan het voetbalpark van Sc Welberg. Elk gevonden kroontje zorgt voor een prijs. Ook hier kan via Whats App of Facebook worden gemeld.

Beelden bij dit artikel