Aan Steenbergse Kade: Appartementen, bed & breakfast en ijssalon in voormalige modezaak

STEENBERGEN – De voormalige modezaak aan de Kade 7 in Steenbergen krijgt een nieuwe bestemming. Het pand, dat decennia lang werd uitgebaat als modezaak, wordt momenteel omgebouwd tot appartementen- en Bed & Breakfastcomplex. Ook komt er op de begane grond een ijssalon.
Het echtpaar Van Alphen uit Roosendaal is de nieuwe eigenaar. Het idee voor de Bed & Breakfast ontstond na een vaartochtje in 2018 op uitnodiging van vrienden. Het vinden van een geschikte slaapplaats in de omgeving van de havens van de steden en dorpen die zij aandeden, bleek niet eenvoudig. Terug thuis ontstond het idee om van het gat in de markt een kans te maken voor de dochter des huizes door een B&B te beginnen. Een behoorlijke uitstap voor het gezin dat zich in het dagelijks leven met de varkensfokkerij bezighoudt.

Geen commentaar

Een en ander staat te lezen in de informatie die het echtpaar aan de gemeente verstrekte ten behoeve van de vergunningaanvraag. De familie Van Alphen geeft op dit moment in de procedure liever geen persoonlijk commentaar. De stukken liggen openbaar ter inzage bij de gemeente Steenbergen die de aanvraag reeds positief beoordeelde. Volgens de gemeente sluit het plan aan bij de uitgangspunten van het project StadHaven en de recreatieve visie.

Elkaar versterken

Met de komst van het complex wordt het gebied haven-Kade-Kaaistraat verder recreatief ingevuld. Rond de jachthaven bevinden zich meerdere restaurants, in het voormalige havenkantoor is reeds een bed and breakfast gevestigd en op de kop van de Kaaistraat staat hotel-restaurant De Kaai. Van laatstgenoemd etablissement is mede-eigenaar Ewout van den Berg positief over de komst van de nieuwe B&B. “De gasten die daar verblijven, gaan bij ons of bij de andere restaurants een hapje eten. Op die manier versterk je elkaar.”

Parkeerdruk

Wel maakt de eigenaar zich zorgen over de parkeerdruk. “Volgens de gemeente is de parkeerbehoefte van de huidige winkelfuncties hoger dan die van de nieuwe functies. Volgens ons is dat een belachelijke vergelijking. Wij hebben bij De Kaai een eigen parkeerterrein waar nu al vaak mensen ‘íllegaal’ parkeren. Ik ben bang dat dat toeneemt met de komst van het nieuwe complex.”

Te klein voor tweede ijssalon

Remco Boon eigenaar van IJssalon Boon aan de Blauwstraat in Steenbergen is niet blij met het nieuws dat er een tweede ijssalon in de kern van Steenbergen komt. “Daar is het stadje simpelweg te klein voor. Dit werk doe je al niet om rijk te worden. Je doet het omdat je het leuk vindt en omdat je het niet erg vindt om voor weinig geld veel uren te draaien.” De eigenaar wacht de ontwikkelingen gelaten af. “We hebben in Nederland nu eenmaal te maken met vrije marktwerking dus we kunnen er weinig aan veranderen. De tijd zal leren wat het effect is, maar het is een feit dat wij er last van gaan krijgen.”

In de voormalige modezaak aan de Kade in Steenbergen worden momenteel voorbereidingen getroffen voor de bouw van drie appartementen, zeven B&B units en een ijssalon.

Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant
Door: Dasja Abresch