A4 officieel opgeleverd

STEENBERGEN – Met de onthulling van een kunstwerk, gemaakt door leerlingen van basisschool Maria Regina in Steenbergen en van de Toermalijn uit Halsteren, heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu vanmorgen de officiële oplevering verricht van de A4 tussen Dinteloord en Klutsdorp/Bergen op Zoom.

Dat gebeurde in de tuin van het oude stadhuis aan de Kaaistraat, waar met name de bewindsvrouw zelf en ook burgemeester Joseph Vos van de gemeente Steenbergen zeker niet voorbijgingen aan het feit dat de snelweg sommige mensen overlast bezorgt.

Schultz toonde zich voordat zij de feestlocatie betrad zelfs bereid om een protestpiemel in ontvangst te nemen van de omwonenden Peter van der Wijk, Vladimir Hornicek en Paul van Nieuwenhuyzen, maar benadrukte daarnaast dat de A4 meer voor- dan nadelen heeft. ,,Ik lees op social media zoveel enthousiaste reacties, van weggebruikers die veel minder reistijd hebben dan voorheen, maar ook van mensen die in het verleden aan drukke lokale wegen woonden en nu juist geen hinder meer ondervinden.’’

Overall is de situatie volgens de minister dus juist leefbaarder geworden en biedt de A4 grote economische kansen voor de regio én de rest van Nederland. Het nieuwe stuk snelweg verbindt immers de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen op een snellere manier met elkaar dan tot nu toe het geval was.

'Historisch moment'

‘Goed voor Nederland, goed voor de zuidwestelijke Delta, goed voor de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, goed voor de gemeenten in West-Brabant,’’ vatte burgemeester Vos het perspectief van de A4 samen in zijn openingstoespraak.

Hij noemde de oplevering een historisch moment en stak niet onder stoelen of banken dat de totstandkoming van de snelweg diep heeft ingegrepen in de persoonlijke levens van mensen, die voorheen vrij uitzicht genoten in de polder en nu een rijksweg in hun voor- of achtertuin hebben liggen.

,,Als gemeente nemen wij de lastige positie in tussen twee werelden, van enerzijds regels en wetten, en anderzijds beleving, emotie en frustratie. Vaak spelen wij geen formele rol of zijn wij niet het bevoegd gezag, maar wij worden er meestal wel als eerste op aangesproken.’’

Volgens Vos kan het niet anders of de A4 levert de regio positieve ontwikkelingen op in sectoren als de logistiek, maintenance en de biobased economy, maar zeker ook in recreatief en toeristisch opzicht, een belangrijk speerpunt voor de gemeente Steenbergen.

Na de toespraken, ook van o.a. gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant, was het aan Alicia Balgit en Thomas Heuvelman van de Maria Regina, en Jara van Eekelen en Tim Netters van de Toermalijn om samen met de minister de kunstwerken te onthullen.

De panelen zijn een cadeau van Rijkswaterstaat aan de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom voor de goede samenwerking in de voorbije jaren.