A.M. de Jongtoneel speelt ‘Het Veilige Huis BV’

NIEUW-VOSSEMEER – Zoals het een goede klucht betaamt, vliegen de deuren links en rechts van het toneel op gezette tijden open en dicht tijdens de uitvoering van ‘Het Veilige Huis BV’ door het A.M. de Jongtoneel uit Nieuw-Vossemeer. De toneelvereniging viert dit jaar haar 35ste verjaardag en doet dat met een luchtig toneelstuk van de hand van Ton Elstgeest. Voor het eerst onder regie van de Vossemeerse Juul Verhallen, die daarmee Gijs de Rooij opvolgt.

Het is overigens niet voor het eerst dat Verhallen de touwtjes in handen heeft bij een toneelvereniging. Eerder regisseerde zij al uitvoeringen in haar toenmalige woonplaats Oudenbosch, inmiddels toch al weer zo’n achttien jaar geleden. De kennis en ervaring kwamen echter snel terug toen zij na de zomer aan de slag ging met de zeskoppige cast van het A.M. de Jongtoneel.

,,Er wordt hard gewerkt; voor de Kerst kende iedereen zijn tekst al en dat is een luxe voor een regisseur. Maar ook achter de schermen is er veel werk verzet,” aldus een enthousiaste Verhallen, die ‘Het Veilige Huis BV’ omschrijft als ‘een leuk stuk om naar te kijken’. 

Al meer kaarten verkocht dan gebruikelijk

Dat wordt beaamd door voorzitter Jack Perdaems, die gebaseerd op ervaringscijfers zo’n drie- tot vierhonderd toeschouwers verwacht. ,,Hoewel we op dit moment al aanzienlijk meer kaarten verkocht hebben dan gebruikelijk.”

Hij hoopt dat de vlotte kaartverkoop duidt op een hernieuwde interesse in het amateurtoneel. ,,Het is een groot probleem om het ledenaantal te handhaven. We zijn een Vossemeerse vereniging met alleen plaatselijke leden en dat willen we graag zo houden. Maar het valt niet mee.’’

Schatrijke landheer met goedgevulde kluis

‘Het Veilige Huis BV’ is niet alleen de titel van het toneelstuk, maar ook van het beveiligingsbedrijf dat ingehuurd wordt om het landhuis van de ogenschijnlijk schatrijke landheer Bostrano te beveiligen. Deze adellijke persoonlijkheid vertrekt naar het buitenland en laat de bescherming van huis en goedgevulde kluis over aan een duo pas beginnende beveiligers.

Het huis wordt volgens de  huishoudster echter niet alleen bewoond wordt door stoffelijke zielen, maar ook door de geest van bet-betovergrootvader Bostrano. Voeg daar nog de zus van de landheer aan toe die onverwacht en ongewenst ten tonele verschijnt en de chaos is compleet.

Drie voorstellingen

De uitvoeringen van het A.M. de Jongtoneel zijn op vrijdag 22 januari en zaterdag 23 januari, aanvang beide avonden om 20.00 uur. Op zondag 24 januari begint de voorstelling om 14.30. Plaats van handeling is steeds ’t Wagenhuis op de Hoogte. Kaarten à 7,50 euro zijn te koop bij de plaatselijke Spar en bij ’t Wagenhuis. Reserveren kan ook, via (0167) 502730 en (0167) 502848, of via jperdaems@home.nl

Voor meer informatie: www.amdejongtoneel.nl