‘A kind of magic’ bij Volharding

STEENBERGEN – Er hangt magie in de lucht bij ’t Cromwiel. Letterlijk, want op de banier die voor de gevel van het Steenbergse gemeenschapshuis zweeft, staat met grote letters MAGIC geschreven. Het is de aankondiging voor het Jaarconcert van Volharding dat op zaterdag 10 en zondag 11 december wordt opgetuigd.

Een opeenvolging van muzikale hoogtepunten in een decor waar Cirque du Soleil nog een puntje aan kan zuigen. De bezoekers van deze 23ste editie van het muzikale evenement staat een avond vol wonderbaarlijk entertainment te wachten.

Jeugdcircus

De muziekvereniging heeft kosten noch moeite gespaard om het thema zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Zo sluit allebei de dagen het jeugdcircus Don Bosco uit Oudenbosch aan bij de voorstelling. ,,Dit is mede te danken aan een uitwisseling die we eerder dit jaar hielden,” legt dirigent Walter Siol uit. ,,Wij leerden hen in een dag een instrument spelen en zij leerden ons een circusact.”

Het resultaat van deze samenwerking is op beide dagen te zien tijdens de optredens van JONG Volharding.

‘A kind of magic’

Siol is met name tevreden over de wijze waarop de nummers dit jaar passen binnen het thema. Voorbeelden daarvan zijn de filmmuziek van Harry Potter, Alice in Wonderland, Lord of the Rings en The Wizz. En natuurlijk ontbreekt de evergreen ‘It’s a kind of Magic’ van Queen niet in het repertoire.

Om het programma zo afwisselend mogelijk te houden, begeleiden vocalisten zoals Jack Lebeau, Annegreet Silvius en Ester van der Linden een aantal nummers. Ook de plaatselijke dansvedettes Jos en Jeanette Brouwers zijn, na een jaartje afwezigheid, weer van de partij. Geheel binnen het thema zweven zij op magische wijze op de klanken van The Nightingale Wals. De presentatie van de zaterdagavond ligt in handen van Coen Embregts.

Baby-boom

Deze taak van spreekstalmeester is tijdens het concert op zondag weggelegd voor Thijs Boonman. De Muzieketiers zullen dan de muzikale opening van de jeugdmiddag verzorgen. Zij staan dit keer niet onder leiding van dirigente Ilja van Treijen, want zij beviel vorige week van zoontje Jens. Twee andere Volharding-muzikanten (Suzan Simons en Gertruud Hoff) staan eveneens op het punt om een baby tevoorschijn te ‘toveren’ en zullen daarom niet deelnemen aan het concert. ,,Dat hadden ze wel wat beter af mogen stemmen,” lacht dirigent Walter Siol.

REC en Sieb-o-tastic

Ilja heeft haar dirigeerstok in de capabele handen van Claudia de Groen gelegd. Zij loodst de Muzieketiers door hun optreden, waarna de leerlingen van de Spelenderwijs schoolorkesten en de Muziek Maten aan de beurt zijn. Laatstgenoemden krijgen begeleiding van de semi-akoestische coverband REC.

Vervolgens slaan de leerlingen van de percussiegroep van Caio Bouwens er op los met een verrassende stokkenshow. De kinderen van Don Bosco krijgen een hoofdrol tijdens het afsluitend optreden van JONG Volharding, evenals de dansers van Monique de Groot. En om de magische show te completeren vertoont de jeugdige, doch ervaren, goochelaar Sieb-o-tastic zijn kunsten.

Verrast

Op de vraag waarom een bezoek aan het Jaarconcert van Volharding een aanrader is, kan Siol alleen maar verwijzen naar successen uit het verleden. ,,We horen ieder jaar van mensen die er voor de eerste keer bij waren dat zij totaal verrast zijn door de kwaliteit van het concert. De muziek, de optredens, de aankleding. Alles. Het is gewoon een erg leuk avondje of middagje uit.”

Kaarten

Op zaterdag begint het concert om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). Op zondag om 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur). De entree bedraagt 8 euro voor de zaterdag en 6 euro voor de zondag. Een combiticket kost 12 euro. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Primera De Gilles.