4Evergreen wil eigen pension voor 130 werknemers

STEENBERGEN – Glastuinbouwbedrijf 4Evergreen heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om op haar eigen terrein aan de Zoekweg in Steenbergen een logiesgebouw te mogen oprichten voor (maximaal) 130 tijdelijke personeelsleden. B en W zijn bereid hieraan hun medewerking te verlenen en stellen de raad voor af te wijken van de geldende beleidsnota huisvesting arbeidsmigranten.

De huidige regels schrijven voor dat er op agrarische bedrijfspercelen hooguit 40 personen ondergebracht mogen worden. De gemeente Steenbergen heeft in de regio echter toegezegd mee te zullen werken aan uitbreiding van het aantal overnachtingsplaatsen voor buitenlandse arbeidskrachten, die volgens B en W onmisbaar zijn voor de glastuinbouwbedrijven.

Naast het pension van Goodmorning in het voormalige Welbergse klooster Stella Maris, onderzoekt de gemeente dan ook mogelijkheden voor een tweede, soortgelijk complex. Verschillende ondernemers in de bewuste sector hebben, zo meldt het college aan de raad,  aangegeven dat zij eventueel meer dan 40 personen op hun locatie zouden willen huisvesten.

Tweepersoons kamers

Een concreet verzoek daartoe is dus nu aan de orde van 4Evergreen. De plannen van de paprikakwekerij voldoen, aldus B en W, op dit moment al in hoge mate aan de eisen op het gebied van maatschappelijk verantwoorde huisvesting. Op onderdelen moet het initiatief nog nader onderbouwd of uitgewerkt worden, blijkt uit het raadsvoorstel.

Het logiesgebouw krijgt tweepersoons kamers van elk 20 vierkante meter groot, compleet met badkamer, toilet, keukenblok, internetaansluiting en televisie. In aparte bergruimtes is plaats voor wasmachines en –drogers, beschikbaar per drie kamers.

Sportvoorzieningen, cursussen en excursies

Voor het zogenoemde verblijfsgenot van de bewoners worden gemeenschappelijke voorzieningen getroffen, zoals een fitnessruimte, voetbal- en basketveld en een buitenterras. In ontmoetingsruimtes kunnen bovendien (taal)cursussen en integratietrajecten worden verzorgd aan de medewerkers, voor wie de onderneming in de weekends uitstapjes en excursies wil organiseren naar bijvoorbeeld musea, steden en het strand.

Ook over het beheer en de landschappelijke inpassing van het pand, heeft 4Evergreen al ruimschoots tekst en uitleg gegeven aan de gemeente.

Het is nu aan de gemeenteraad om te bepalen of het pension aan de Zoekweg daadwerkelijk van de grond kan en mag komen. Daarover buigt ‘de politiek’ zich volgende week in de oordeelsvormende vergadering van donderdag 3 juli.