42ste Jaarmarkt komt uit de startblokken

STEENBERGEN – Burgemeester Saskia Bolten, voorzitter Bram Achterberg van de organiserende werkgroep van winkeliers en horecabedrijven, en voorzitter Hans Oerlemans van Retail Platform Steenbergen hebben begin deze avond de 42ste Jaarmarkt van Steenbergen officieel geopend.

Zij deden dat met korte toespraakjes op de Markt, waarbij alle medewerkenden van harte werden bedankt voor hun inzet om de traditie van de Jaarmarkt voort te zetten.  ,,Het was nog een hele klus om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen,’’ stak Achterberg niet onder stoelen of banken. ,,Goede samenwerking was een vereiste en we zijn er met z'n allen in geslaagd om dit neer te zeggen.''

De middenstandsvereniging en de afdeling Groot Steenbergen van Koninklijke Horeca Nederland zagen zich genoodzaakt de organisatie van de braderie zelf op te pakken, nadat vorig jaar de Stichting Organisatie Jaarmarkt Steenbergen het bijltje erbij neergooide uit onvrede over de medewerking vanuit winkeliers, horeca en gemeente. De vrijwilligers voelden zich zodoende ook niet gewaardeerd.

Nu de direct belanghebbenden de Jaarmarkt zelf hebben geregeld verwacht burgemeester Saskia Bolten meer samenhang, zo gaf zij te kennen. ,,Steenbergen leeft en gaat steeds meer bruisen, dat zie je vooral in het vernieuwde centrum. Het is ongelofelijk gezellig in deze stad. De organisatie verdient wat mij betreft een applaus en ik wens iedereen veel plezier.’’

Verder uitbreiden, ook richting haven

Oerlemans kondigde aan dat de Jaarmarkt de komende jaren een iets andere invulling dient te krijgen en ook verder uitgebreid wordt richting de haven. ,,Het moet hoe dan ook een groot feest blijven natuurlijk.''

De publieke belangstelling voor de officiële opening was overigens uitermate gering. Slechts een handjevol mensen hoorde een en ander van een afstandje aan.

De toeloop op de Jaarmarkt zelf was begin van de middag al wel behoorlijk, maar vervolgens gooiden een paar fikse regen- en onweersbuien even roet in het eten. Gelukkig klaarde het begin van de avond op en liepen de straten weer lekker vol.

Uitverkocht voor het goede doel

Zo bleek bijvoorbeeld uit de voorspoedige verkoop van smoothies voor het goede doel Pink Ribbon door de dames van serviceclub Ronde Tafel 137 Steenbergen. ‘We zijn al helemaal uitverkocht’, klonk het rond de klok van acht uur. Ook het beachsoccertoernooi van Sportshop Heshof trok meteen weer veel toeschouwers.

De Jaarmarkt duurt morgen van 11.00 tot 18.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.  Vanavond en morgenavond is er ook volop muzikaal vertier bij de diverse horecagelegenheden in het stadscentrum.