16e Eeuwse Buitelkruikjes ontdekt in voormalig Welbergs voetbalveld

WELBERG – Steenbergenaar Joop Stoeldraijer ging op graaftocht in het voormalige voetbalveld van Sc Welberg achter gemeenschapshuis De Vaert en vond een aantal Buitelkruikjes, die hij dateert in de 16e eeuw. “Een buitelkruikje heeft een ronde bodem. Dat is geen probleem als je die in het gras zet. Dan valt zo’n kruikje niet om. Het zou me niets verbazen wanneer er in die tijd al op deze plek werd gevoetbald”, bedacht de amateur archeoloog.

Want die hobby zegt Stoeldraijer al heel zijn leven te hebben beoefend. “Al vanaf het moment dat ik in de zandbak speelde”, zegt hij met een grijns. Maar zonder dollen, archeologie en zaken uit het verleden heeft zijn interesse. Hij is met plezier lid van heemkundekring De Steenen Kamer. Vanuit die interesse ging hij een paar maal ‘uit graven’ op de Welberg. “Nu ligt het terrein daar nog beschikbaar. Wanneer er straks gebouwd wordt dan is de mogelijkheid er niet meer”. Het graafwerk leverde al snel resultaat op. “Ik vond deze kruikjes op een diepte van zo’n veertig centimeter en had redelijk snel prijs”.

Eerste doping

We mijmeren even over het mogelijk gebruik van dergelijke kruikjes. Voor Joop Stoeldraijer is het heel goed mogelijk dat de kruikjes door voetballers zijn gebruikt. De tegenwerping dat ze toch wel klein zijn en hooguit de allereerste dorst moeten hebben gelest zet de fantasie onmiddellijk in werking. “Wellicht een doping drankje om de thuisclub wat extra kracht te geven”, zo is een eerste glunderende suggestie. “De mensen waren vroeger natuurlijk ook niet zo heel groot en dronken kleinere hoeveelheden, zeker wanneer het stevige drank betrof”, bedenkt Stoeldraijer. 

Verkoopopbrengst voor Sc Welberg

Hoe dan ook. Naspeuring in een boek over kruiken leverde de vinder de nodige informatie op die de leeftijd van de Buitelkruikjes bevestigt. Joop Stoeldraijer is blij met zijn vondst. Hij heeft al een bestemming bedacht. “Ik ga deze kruikjes in de verkoop aanbieden. De hoogste bieder krijgt ze. De opbrengst schenk ik aan Sc Welberg, dat is wel zo toepasselijk. Deze club heeft immers vele jaren lang op dat voetbalveld gespeeld”. Stoeldraijer heeft contact opgenomen met Gino Seesing, de voorzitter van Sc Welberg. Deze was verguld met het idee om mensen een bod te laten uitbrengen en de hoogste bieder bekend te maken om vervolgens de opbrengst aan de vereniging geschonken te krijgen. Wie wil bieden kan dit doen via: voorzitter@scwelberg.nl.

Door: Peter Vermeulen