125 jaar onderwijservaring vertrekt van basisschool Maria Regina

STEENBERGEN – Vier bekende en vertrouwde gezichten van de Maria Regina namen gisteren afscheid van ‘hun’ school. Juf Carola, juf Marja, juf Mieke en meneer Wilfried werden maandag in het zonnetje gezet omdat ze met (vervroegd) pensioen gaan. Wel blijft juf Mieke Raats nog lesgeven bij Koninklijke Visio in Breda, een school voor blinden en slechtzienden. Afscheid nemen is altijd een beetje lastig, maar de leerkrachten hebben er wel naartoe kunnen leven. “Het zal pas echt vreemd voelen als ik na de zomervakantie niet meer terug hoef”, zegt juf Marja Santbergen.

De juffen en meneer hadden letterlijk een knallend afscheid. Er waren workshops voor alle leerlingen van de “vuilnismannen” die lieten zien hoe je met tonnen en ander afval muziek kan maken. Het stond symbool voor een blik op de toekomst van de vertrekkende leerkrachten. “Het is inderdaad een grote aderlating, want ze hebben allemaal heel wat jaren op onze school gewerkt en daarmee een grote inbreng gehad op de ontwikkeling van de school en de kinderen. Ze hebben een basis gelegd voor de toekomst, die we weer met nieuwe gezichten gaan invullen”, aldus directeur Eric Graafmans.

Rode loper

Tijdens de gezellige dag vloeiden er nog geen tranen van emotie, maar toen het viertal ’s ochtends werd opgehaald door een stoet enthousiaste kinderen, was het wel even slikken. “We moesten verzamelen bij het huis van Mieke en Wilfried Raats. We werden met veel kabaal onthaald en daarna liepen we met z’n allen naar school waar de rode loper voor ons was uitgerold. Dat was echt een verrassing want ze hadden alles geheimgehouden”, vertelt juf Carola den Haan. 

Volgens Juf Marja is het maar goed dat ze ‘gedwongen’ met pensioen moet gaan op haar 66e, omdat ze anders misschien nog wel was gebleven. “Het is ook goed om plaats te maken voor nieuwe mensen. Ik heb straks tijd om gewoon eens thuis te zijn, want ik heb over het algemeen fulltime gewerkt. Ik kreeg laatst een kaart met de tekst ‘dobberen in een zee van tijd’. Dat klinkt me best goed in de oren.”

Foto 1: De vertrekkende leerkrachten v.l.n.r.: juf Carola den Haan, juf Mieke Raats, juf Marja Santbergen en meneer Wilfried Raats.

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Foto’s: Nicole van de Donk/ Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl