125 jaar ABS passeert de revu op receptie Steenbergs mannenkoor

STEENBERGEN – Hoewel een groot deel van de tastbare geschiedenis van mannenkoor ABS in vlammen opging bij de brand van hotel Concordia in 1971, valt er zaterdag 6 juli – op de jubileumreceptie bij theaterschool Myra Ceti – nog genoeg te zien uit het verleden van de 125-jarige zangvereniging.

Archiefstukken die bewaard zijn gebleven, doordat zij bij toenmalig secretaris Jac Joppen thuis lagen, zijn onder meer oude rekeningen van muziekuitgeverijen en aangeschafte kleding, gekocht bij confectiebedrijf A. de Bruijn-de Bruin, de voorloper van de Hema. Of wat te denken van de wijnkaart van de receptie die gehouden werd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan en een programmaboekje uit 1924. Op de expositie zijn hier enkele advertenties uitgelicht, bijvoorbeeld van het vroegere hotel Franken, Auto Kar, en niet te vergeten het café van ‘de weduwe Joppen’, waar ABS ooit zijn thuisbasis had.

Middenstandsvereniging

,,Aan de hand van oude foto’s en documenten willen we beeld schetsen van de sfeer en de bedrijvigheid in Steenbergen in de jaren twintig van de vorige eeuw,’’ licht voorzitter Jan Ooms toe. In de ‘roaring twenties’ ging het volgens hem ook met de Steenbergse economie crescendo. Niet voor niets richtten de lokale middenstanders in die tijd ‘Algemeen Belang Steenbergen’ op. De afkorting van deze belangenvereniging, ABS, geldt sinds 1924 als de naam van het koor, dat zijn oorsprong vindt in de rederijkerskamer Festina Lente. Daaruit ontstond in 1888 de zanggroep Polyhymnia en dat wordt als het begin van ABS beschouwt.

Trouwe leden

Wie tijdens de jubileumviering ook herinneren aan de roemrijke historie van ABS zijn natuurlijk de leden, van wie velen het koor al tientallen jaren trouw zijn. De jubilerende vereniging wist bovendien zo’n 125 oud-leden te traceren en ook die zijn uitgenodigd. Piet van Herel, 25 jaar lang voorzitter geweest en zodoende ere-voorzitter, heeft zijn aanwezigheid in ieder geval toegezegd. Uitnodigingen zijn ook de deur uitgegaan naar diverse (grote) verenigingen in het Steenbergse, collega-koren en het gemeentebestuur. De receptie is overigens voor iedereen toegankelijk en duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Rond de klok van vier uur staan enkele toespraken gepland. ,,Iedereen die zich met ons verbonden voelt is van harte welkom. Mede dankzij een aantal goede sponsoren, kunnen we alle bezoekers gratis een hapje en een drankje aanbieden,’’ aldus Jan Ooms. Hij is zelf sinds 1983 lid van ABS en nam in 2006 het voorzitterschap op zich. Het doet hem deugd dat ABS de afgelopen jaren weer is gegroeid en momenteel 36 vaste leden telt.

Schouders eronder

Op het hoogtepunt, in de jaren zestig,  waren dat er zo’n 75. Nadat het koor gedurende de Tweede Wereldoorlog had stilgelegen, wakkerde daarna het gemeenschapsgevoel weer sterk aan. Vooral ondernemers, ambtenaren en gemeentebestuurders – mensen die hun schouders zetten onder de wederopbouw – vonden elkaar bij ABS. Ooms: ,,Het was een soort serviceclub avant la lettre, met mensen die in anno nu zouden gaan golfen.’’

Het kan niet anders, of de gasten van de receptie hebben meer dan genoeg herinneringen op te halen en anekdotes te vertellen om de middag door te komen. De tijd zal in alle opzichten voorbijvliegen. ,,Het mag uitlopen hoor,’’ zegt Ooms lachend, in de wetenschap dat het bij ABS meer dan eens een latertje is geworden. 

Mannenkoor ABS ten tijde van het 100-jarig bestaan, een kwart eeuw geleden.