.
. Getty Images/iStockphoto
maandag 29 april, 14:00

Elke duurzame stap helpt: idee om Repair Café in Steenbergen te starten

STEENBERGEN – De titel DuurSAMEN 2024-2030 heeft betrekking op het beleidskader dat onlangs is vastgesteld door de gemeenteraad. Met dit document in de hand kunnen er verdere stappen worden gezet om het doel ‘klimaatneutraal Steenbergen 2050’ te bereiken. Duurzaamheid is een heel breed begrip dat soms lastig te vangen is. De Volkspartij kwam met meerdere concrete moties die veelal als overeenkomst de term ‘recyclen’ hadden. Slechts eentje werd er aangenomen: een Repair Café opzetten in Steenbergen.

“Niet iedereen is in staat om kapotte huishoudelijke apparatuur zelf te repareren. In een Repair Café helpen vrijwilligers om elektrische apparaten te repareren tegen een kleine vergoeding. Er zijn al zo’n 500 van dergelijke cafés in Nederland en wij hopen dat er ook eentje in Steenbergen kan komen”, sprak Ed Hobo namens de Volkspartij. Hij kreeg steun van de gehele raad voor zijn idee.


Progressief Samen wil scherpere duurzaamheidsdoelen 

Progressief Samen kreeg genoeg steun voor een aantal aanpassingen van het beleidsdocument. De partij vindt dat de doelen scherper geformuleerd mogen worden. Zo wordt een van de doelen het terugbrengen van het aantal kilo’s restafval per inwoner. Dat moet in 2030 30 kilo per jaar zijn. Dat sluit aan bij landelijk beleid. Daarnaast wordt er in het beleid opgenomen dat het aardgasverbruik voor woningen in de gemeente met 40 procent is afgenomen. Ook werd er een motie van de partij aangenomen om Lek Check apparatuur aan te schaffen. De energiecoaches van de gemeente kunnen dit inzetten om bij huizen de energielekken op te sporen. De bewoners weten dan welke maatregelen er genomen kunnen worden om de woning beter te isoleren.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant